SVE UPUĆUJE NA RASTANAK Hoće li Bogdanović više zaigrati za Detroit?

Dončić i Bogdanović
AP

Bojan Bogdanović još nije zaigrao u ovoj NBA sezoni, a kad se konačno oporavi od ozljede lista, mogao bi već biti u nekom drugom klubu. Iako je posljednji put svoje kvalitete imao prilike pokazati još prije gotovo devet mjeseci, one su NBA klubovima vrlo dobro poznate i ozljeda ih neće spriječiti da ga dovedu ako bude dostupan, piše Index.

A nema razloga da ne bude jer u njegovu odsustvu iskočio je rookie Ausar Thompson, peti izbor ovogodišnjeg drafta. To Bogdanovića nije učinilo viškom, ali je definitivno smanjilo potrebu Pistonsa za hrvatskim veteranom, kojeg bi mogli razmijeniti za mlađe igrače i buduće pickove, posebno zato što su sezonu otvorili s 2-11 i opet su najgora momčad lige.

Bogdanović nije sudjelovao ni u pripremama Pistonsa zbog zatezanja u desnom listu, a oni su tada objavili da su samo "vrlo oprezni" s bivšim hrvatskim reprezentativcem, s obzirom na njegovu povijest ozljeda. Bogdanović je probleme s listom iste noge imao u siječnju, a posljednju utakmicu odigrao je 3. ožujka, propustivši zadnjih 40-ak dana sezone zbog problema s Ahilovom tetivom.

Zbog rookieja je postao potrošan

Pistonsima to nije teško palo jer ionako nisu bili u igri za doigravanje, a bez najboljeg strijelca i najiskusnijeg igrača samo su im rasle šanse za prvi izbor ovogodišnjeg drafta, koji je nosio Victora Wembanyamu. No, u lutriji nisu imali sreće, pali su na peto mjesto i odabrali Ausara Thompsona, jednog od blizanaca koji su igrali u Overtime Eliteu, privatnoj ligi za igrače do 20 godina.

Upravo su rane odlične igre tog rookieja glavni razlog zbog kojeg bi Bogdanović već sada mogao biti potrošan u Detroitu, jer 20-godišnji Ausar igra na istoj poziciji krila, iako je po stilu igre dijametralno suprotan 34-godišnjem hrvatskom veteranu.

Iako su iste visine (201 cm), Thompson je snažniji i neusporedivo atletičniji. Još prije dolaska u ligu reklamiran je kao vrsni defenzivac, što u prvih mjesec dana sezone jasno opravdava, a ima i razigravačkih sklonosti. S druge strane, za razliku od Bojana, kojem je šut najjače oružje, Ausar u profesionalnoj karijeri pogađa mizernih 14.3% trica, a ni 69.2% iz slobodnih bacanja nije za pohvalu.

Njih bi dvojica zapravo, u teoriji, trebali savršeno nadopunjavati jedan drugoga, ali Pistonsi bi mogli imati drukčije planove. Naime, dovođenje Bogdanovića prije godinu dana bilo je bazirano na želji za rezultatskim iskorakom. Hrvat je zamišljen kao mentor mladićima poput Cadea Cunninghama, Jadena Iveya i Jalena Durena, koji šuterskim kvalitetama zadovoljava najveću potrebu u momčadi i sposoban je zabijati i kad kolektivni napad stane.

Umjesto da idu prema play-offu, opet su na dnu

Iako su ga prošlog ljeta i zime željele puno jače momčadi, koje su ga vidjele kao kotačić koji im nedostaje u doigravanju, poput LA Lakersa, Phoenixa i Dallasa, Pistonsi ga se nisu željeli odreći te su ga zadržali i za ovu sezonu, uvjeravajući ga da će na ljeto dovesti još iskusnijih igrača i napasti play-off.

Umjesto toga, od iskusnih igrača doveli su samo Joea Harrisa, koji je isti profil igrača kao Bogdanović, a ni on ne igra jer je nakon samo desetak dana sezone ozlijedio rame. Njihova predodređena zvijezda Cade Cunningham, koji je i sam većinu prošle sezone propustio zbog ozljede, svoju treću, u kojoj je trebao eksplodirati, započeo je katastrofalno.

Iako na prvi pogled ima odlične brojke - postiže 21.2 poena, 3.7 skokova i 7.4 asistencije - ovaj 198 cm visoki razigravač jedan je od najneučinkovitijih igrača lige. Iz igre gađa samo 40.4%, za tricu bolnih 29.6%, a najstrašnije od svega je to što je s 4.9 izgubljenih lopti uvjerljivo najgori u cijeloj ligi.

Kad takav igrač dominira napadom, a najstariji od ostalih startera ima 22 godine, momčad je predodređena za poraze i prilično negledljivu košarku. U tome ne pomaže ni ugledni novi trener Monty Williams, koji je nakon otkaza u Phoenixu namjeravao uzeti godinu odmora, ali predomislio se kad su ga Pistonsi učinili najplaćenijim trenerom lige (13.5 milijuna dolara po sezoni).

Budući da ni ove sezone očito neće u play-off, Pistonsi će najvjerojatnije ipak pustiti Bogdanovića u momčad koja ima rezultatske ambicije, bilo za ulazak u play-off ili osvajanje naslova. 

Tko ga sve želi? Lakersi su i dalje u igri

U američkim medijima posljednjih se dana nekoliko klubova spominje kao novo odredište za Hrvata, iako se uglavnom radi o tvorevinama novinara, a ne ozbiljnim glasinama. Bez obzira na to, čim Bojan bude i službeno dostupan na tržištu, nedvojbeno će se javiti brojni ponuđači.

Među njima sigurno više neće biti Phoenix Sunsi, koji su napravili rekonstrukciju oko Devina Bookera i Kevina Duranta te im je nemoguće složiti smislen paket u kojem će visina ugovora biti u skladu s pravilima salary capa. Dallasu bi i dalje dobro došao, ali Mavsi su s pomlađenom momčadi vrlo dobro ušli u novu sezonu i zasad nemaju potrebu mijenjati nešto što funkcionira.

Lakersi su druga priča, ali pitanje je čega su se spremni odreći da bi doveli Bogdanovića, čiji ugovor za ovu sezonu iznosi okruglih 20 milijuna dolara, ali za sljedeću su mu zagarantirana samo dva. Ekipi LeBrona Jamesa najveći kapital za trejd je D'Angelo Russell, koji zarađuje približnih 17.3 milijuna, ali kao ofenzivni bek nepotreban je Detroitu.

Pistonsima bi puno zanimljiviji bio Rui Hachimura, koji se s 25 godina puno bolje uklapa u njihov "timeline", a sličan je profil igrača kao Bojan, s ugovorom od 15.7 milijuna. Ako bi Lakersi bili spremni odreći se njega i nekog od mlađih igrača, poput Jarreda Vanderbilta ili rookieja Jalena Hood-Schifina, vjerojatno ne bi morali uključiti ni pick.

No, Hachimura na početku sezone pogađa 50% trica i Lakersi nemaju razloga mijenjati ga za skuplju i znatno stariju verziju. Ako Japanac padne u šuterskoj formi, mišljenje bi im se lako moglo promijeniti.

Nova imena

Odmah nakon razmjene Jamesa Hardena kalkuliralo se da bi Philadelphia 76ersi mogli nastaviti dotjerivati novu momčad i nekog od igrača pristiglih iz LA Clippersa novim trejdom pretvoriti u nešto prikladnije. Michael Scotto iz HoopsHypea izvijestio je da je Bogdanović jedno od imena koje Sixersi razmatraju, ali od tada njihova momčad igra izvrsno, s 9-3 druga je na Istoku, i zasad nema potrebu išta mijenjati.

Još dvije momčadi koje se spominju u kontekstu novog Bojanova kluba su Sacramento Kingsi i Memphis Grizzliesi. Kingsima ga je predložio portal Clutchpoints, koji priznaje da bi spajanje Bojana i litvanskog centra Domantasa Sabonisa moglo biti kobno po momčad u defenzivnom smislu, ali i naglašava da su oni ionako vrlo napadački orijentirani i da bi ih Bogdanović samo još poboljšao.

Damichael Cole iz podcasta Locked on Grizzlies Bojana vidi kao "pametan potez" za Memphis. "On je tip koji je cijelu karijeru bio izvanredan šuter. Dokazao se i kao playmaker, u Utah Jazzu je par godina imao prosjeke od blizu pet skokova i tri asistencije. Čak i u situaciji s Detroitom prošle sezone, on je dokazani šuter", rekao je voditelj.

Grizzliesima bi njegova akvizicija trenutačno najviše imala smisla od svih spomenutih. Izuzetno talentirana momčad je, bez suspendiranog Jaa Moranta i pokošena ozljedama, stravično započela sezonu (3-9) i treba svaku moguću pomoć da bi se uključila u borbu za play-off na vrlo jakom i izjednačenom Zapadu.

Za Bojana bi Grizzliesi svakako dali pick prve runde drafta, a ugovore bi mogli izjednačiti nekom kombinacijom ozlijeđenih centara Stevena Adamsa i Brandona Clarkea te mlađeg šutera Lukea Kennarda. Dok bi Kennard Pistonsima bio odlična igračka zamjena za Bojana, dovođenje centra koji neće igrati mjesecima samo bi ih učvrstilo u namjeri da rezultatski odbace sezonu i opet se okrenu draftu.

Vjerojatno se ništa neće dogoditi u sljedećih desetak dana, odnosno dok se Bogdanović ne vrati na parket. Logično je da mu Pistonsi daju nekoliko utakmica da se riješi zahrđalosti od višemjesečnog mirovanja, pronađe šutersku formu i pokaže se mogućim kupcima, kojih će biti sve više kako sezona bude odmicala.

Zato nije pitanje hoće li Bogdanović sezonu završiti u Pistonsima ili u drugom klubu, nego samo kad će doći do razmjene - u sljedećih nekoliko tjedana ili bliže isteku roka za transfere u veljači.