ŠIROKOM OSTAJE TITULA Igokea, Spars i Borac vraćeni u ligu

ŠIROKOM OSTAJE TITULA Igokea, Spars i Borac vraćeni u ligu
FENA

Upravni odbor Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, koji je danas zasjedao u Zenici, potvrdio je da je Široki prvak za prošlu sezonu, dok je Igokeu iz Laktaša, banjalučki Borac i sarajevske Sparse vratio u Prvenstvo BiH za sezonu 2021./2022., koje je počelo proteklog vikenda - potvrdio je na pres-konferenciji nakon održanog sastanka aktualni predsjednik KSBiH Boris Spasojević.

Istaknuo je kako su danas "uspjeli dogovoriti sve sporne točke" s prošle sjednice UOKSBiH održane u Sarajevu, kao i da će spomenuti klubovi biti kažnjeni s po 3.000 KM. Spomenute su ekipe odbile sudjelovati na prošlogodišnjem završnom turniru za prvaka BiH (F4) u Širokom Brijegu pa je naslov prvaka pripao domaćinu - ekipi Širokog.

"Drago mi je što su kolege, svi mi zajedno, napravile konsenzus. Mislim da je košarka pobijedila; da će klubovi biti zadovoljni i da će SE današnje odluke početi primjenjivati već od sutra. Odlučili smo da klubovi koji nisu zadovoljni s prošlogodišnjim Final Fourom (F4), imaju pravo žaliti se institucijama - sudu ili nekoj drugoj instituciji te platiti po 3.000 KM kazne. Ako sud drugačije ne odluči. Znači, to je bilo sporno i to smo se jednoglasno dogovorili", istaknuo je Spasojević, piše Fena.

Dogovoreno je da će, napominje Spasojević, odigrani susreti 1. kola Prvenstva BiH za košarkašice i košarkaše, biti registrirani postignutim rezultatima, dok će se neodigrani susreti odigrati 26. i 27. listopada. Borac i Spars, koji su vraćeni u natjecanje, žrijebani su kao par za 1. kolo.

"Narednog se vikenda igra "normalno" 2. kolo, tako da bi do 3. kola liga bila potpuno popunjena…Mi smo ove odluke donijeli u interesu košarke; da prvenstvo krene. To je bila želja svih klubova, tako da mislim da neće biti problema u nastavku natjecanja", smatra Spasojević.

Već ranije, istaknuo je, dogovoreno da se ove sezone igra Liga 13, ali i da će Igokea natjecanje početi tek u Ligi 6. Kao kompenzaciju KSBiH, zato što ne igra u prvom dijelu, klub iz Laktaša će “platiti iznos u visini tri kotizacije”. Sudački seminar, najavio je Spasojević, bit će održan pred početak drugog dijela Prvenstva BiH.

"Uspjeli smo postići kompromis, mada je taj kompromis isti onaj, koji je usvojen, “na stolu” zadnja dva mjeseca. Znači, KS Republike Srpske je “digao” blokadu, kojom je uvjetovao krajem prošle za početak ove godine. Prihvaćeni su svi kompromisi koji su ponuđeni zadnja dva mjeseca, tako da, konačno, idemo dalje. Razum je, na kraju, prevladao. S tim što se ja moram zahvaliti prvenstveno predsjedniku KS RS-a Aleksandru Đurđeviću, koji je “povezao prekinute linije” i gdje smo, onda, stvarno u prijateljskoj atmosferi našli kompromis", kazao je potpredsjednik KSBiH Dalibor Miloš.

Žao mu je, kaže, što je došlo do ove situacije, ali mu je i drago što su “akceptirali” utakmice 1. kola.

"Znači, Prvenstvo se nastavlja, a ekipe koje nisu igrale 1. kolo ne trebaju biti kažnjene, da će nadoknaditi to kolo sljedeći tjedan i da idemo dalje. Pameti nikada dosta", istaknuo je Miloš.

Domaćin današnjeg sastanka bio je predsjednik Regionalnog košarkaškog saveza Zenica Feđa Jovanović, koji je, kao i Aid Berbić iz Tuzle, izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom, od kojeg će koristi imati svi - klubovi, igrači, navijači… Berbić je napomenuo da će Komesar lige za ovu sezonu biti Božo Bošnjak.

Zbog bojkota klubova i delegiranih službenih osoba iz Republike Srpske, proteklog su vikenda u Prvenstvu BiH za muškarce odigrane samo dvije utakmice, u kojima su košarkaši Posušja na svom terenu s 82:75 porazili sarajevsku Bosnu Royal, a Široki kao gost tuzlansku Slobodu sa 77:68.

Čeliku u Mrkonjić Gradu protiv Mladosti te Promu u Donjem Vakufu protiv trebinjskog Leotara, pobjede su bile dodijeljene službenim rezultatom 20:0, jer se ekipe Mladosti i Leotara u zakazanim terminima nisu pojavile na utakmicama. Nisu ni u Bijeljini igrali Radnik i Bratunac.

Kod košarkašica su u okviru 1. kola igrali samo Feniks i Orlovi, a Orlovi su kao gosti slavili s 81:54. Nisu odigrani susreti: Jedinstvo – Konjic, Čelik – Leotar, RMU Banovići – Lavovi te Brčanka – Play Off. Slobodna je bila ekipa Mladog Krajišnika.