Rusija izbačena iz FIBA-e, poznato koja će ih reprezentacija zamijeniti na Europskom prvenstvu

fiba, kosarka, Rusija
EPA

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) potvrdila je odluku o suspenziji ruske i bjeloruske muške i ženske reprezentacije iz svih natjecanja pod okriljem FIBA-e u 2022. i 2023. godini, stoji u priopćenju te organizacije. Od najvećih sportskih organizacija u Europi, Rusiju do danas iz svojih natjecanja nije izbacila samo FIBA.

Rusija i Bjelorusija izbačeni su iz kvalifikacija za muško Svjetsko prvenstvo 2023. Rusija je suspendirana iz skupine H u kvalifikacijama, a Bjelorusija iz skupine B. Dosadašnji se rezultati ove dvije selekcije poništavaju i ostale ekipe iz grupa prolaze u narednu fazu. 

Ruskinje neće igrati završnicu SP-a koje će se ove godine igrati u Australiji, gdje će ih zamijeniti Portoriko. FIBA je zabranila Rusiji sudjelovanje u košarci tri na tri, također u muškoj i ženskoj konkurenciji, javlja agencija TAS-S.

Suspendirani su i svi ruski klubovi u FIBA natjecanjima. FIBA ​Europe Board ​će se sastati u subotu oko moguće odluke da Crna Gora zamijeni Rusiju na Europskom prvenstvu koje će se održati od 1. do 18. rujna.