NAJVEĆI UGOVOR U POVIJESTI KOŠARKE Poznato koliko će zarađivati Luka Dončić

Luka Dončić
Twitter

Luka Dončić sinoć je s 47 poena, 12 skokova i sedam asistencija prevodio Dallas Maverickse do pobjede 125:107 u Houstonu i omjera 45-29, kojim su se probili na diobu petog mjesta na Zapadu. Slovenac je ove sezone propustio devet utakmica, pa mu je ovo bio 65. nastup, a time je ispunio novi kriterij NBA lige za dobivanje pojedinačnih nagrada.

Među njih spada i uvrštenje u neku od prve tri petorke sezone, a sasvim je izvjesno da će Dončić biti izabran u prvu. No, bilo koja će biti dovoljna da ispuni kriterij za potpisivanje "supermax" ugovora na ljeto 2025. godine. To će biti najveći ugovor u povijesti, a Dončić najvjerojatnije i prvi košarkaš koji će u jednoj sezoni premašiti 80 milijuna dolara.

Supermax je ugovor koji mogu potpisati samo igrači s minimalno sedam godina iskustva (zato ga ne može potpisati već ovog ljeta), koji su ispunili određene uvjete poput izbora na All-Star ili u All-NBA postave. Dončić će novim uvrštenjem u All-NBA ispuniti posljednji preostali kriterij, prenosi Index.

Koliko će Dončić zaraditi?

Supermax nema fiksan iznos, nego vrijedi 35% salary capa za određenu godinu, a prema predviđanjima za 2025., to bi značilo da bi Dončić mogao potpisati petogodišnji ugovor od 346 milijuna dolara, odnosno 69.2 po sezoni. Ali, budući da se godišnje isplate pravilno povećavaju, u posljednjoj godini lako bi mogao premašiti 80 milijuna.

Dončić je trenutačno u drugoj godini petogodišnjeg ugovora od 215 milijuna, ove sezone zarađuje 40 milijuna, iduće će 43, zatim 46, a zatim će odbaciti petu godinu na 49 milijuna kako bi na ljeto 2026. aktivirao novi ugovor. Ako potpiše spomenuti supermax na pet godina, bit će vezan za Dallas do 2031., kad će mu biti 32 godine.

Vlasnik najvećeg ugovora u NBA ligi trenutačno je Jaylen Brown iz Boston Celticsa, koji je lani potpisao supermax od 304 milijuna za pet godina, no kako salary cap raste svake godine, tako raste i maksimalna visina ugovora i zato će Dončić dobiti preko 40 milijuna dolara više.