KVALIFIKACIJE ZA EP Košarkaši BiH uvjerljivo svladali Bugarsku

Kenan Kamenjaš
KS BiH

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je u petak navečer na Ilidži selekciju Bugarske sa 88:49, u susretu trećeg kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2022. godine. Košarkaši BiH ostvarili su tako drugu pobjedu i preuzeli lidersku poziciju na ljestvici H-grupe.

Od početka susreta izabranici selektora Vedrana Bosnića nametnuli su svoj tempo igre i zahvaljujući čvrstoj obrani te raspoloženim šuterima veoma brzo došli do visoke prednosti. S obzirom na izostanak nekoliko ključnih igrača iz prethodnih utakmica, košarkaši koji do sada nisu imali veliku minutažu dobili su priliku koju su potpunosti iskoristili i pokazali da se na njih itekako može računati. 

Pitanje pobjednika praktično je riješeno već nakon prvog poluvremena kada su košarkaši BiH imali 24 poena prednosti. U istom ritmu reprezentativci BiH nastavili su i u drugom poluvremenu. Iako su Bugari u trećoj četvrtini u jednom trenutku iskoristili malo opuštanje bh. igrača i smanjili zaostatak na 20 poena, košarkaši BiH nisu dozvolili veći pad u igri te su serijom poena vraćali na blizu 30 poena razlike.

Do kraja meča bh. reprezentativci odigrali su na visokom nivou, bez opuštanja i na kraju susret završili sa pobjedom od 39 poena razlike. Najefikasniji u reprezentaciji BiH bili su Kenan Kamenjaš sa 12, John Daniel Roberson sa 11 te Emir Sulejmanović sa 'double-double' učinkom od 10 poena i 11 skokova i Milan Milošević sa 10 poena.

U prvom meču trećeg kola u ovoj grupi koji je također odigran u dvorani hotela 'Hills' na Ilidži selekcija Estonije iznenadila je Grčku i slavila sa 77:66 te došla do prve pobjede u kvalifikacijama. 

Nakon tri kola BiH i Grčka imaju po pet bodova, a Estonija i Bugarska po bod manje. Naredni meč bh. košarkaši igraju u nedjelju kada se sastaju s Estonijom, dok Grčka igra protiv Bugarske.