Košarkaši BiH poraženi od Francuske

Eurobasket,Košarkaška reprezentacija BiH
Fena

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od Francuske sa 81:68 u utrakmici četvrtog kola B-grupe Europskog prvenstva.

Francuzi su se tako revanširali reprezentaciji BiH za poraz od prije desetak dana u Sarajevu i sa trećom pobjedom u Kelnu izborili plasman u osminu finala.

Košarkaši BiH nisu bili na visokoj razini u ovom susretu, napravili su prevelik broj grešaka i priliku za plasman u drugi krug morat će tražiti u posljednjem kolu grupne faze. Ni Francuzi nisu briljirali, također su mnogo griješili, ali su znali iskoristiti sve "poklone" BiH i na kraju upisati uvjerljivu pobjedu.

Prvo poluvrijeme proteklo je u izjednačenoj igri. BiH je u prvih deset minuta bila bolja, ali tu igru nije okrunila nekim većim vodstvom zbog velikog broja neiznuđenih grešaka u napadu i izgubljenih lopti, posebno pri pokušajima kontranapada.

S druge strane, Francuzi su rezultatski priključak držali zahvaljujući boljem skoku, a do prednosti su došli tek u drugom dijelu druge četvrtine. Zaustavili su nekoliko napada BiH, počeli su pogađati sa distance što je rezultiralo dvocifrenom prednošću nakon 20 minuta igre.

U trećok četvrtini BiH je ponovo zaigrala puno bolje. Francuzi nisu uspijevali pronaći rješenje za zonsku odbranu BiH, pa su nekoliko minuta bili ne samo bez poena, nego i bez šuta, a njihovi napadi uglavnom su završavali izgubljenom loptom. BiH je tako serijom koševa došla na samo dva poena zaostatka, a Bećiragićevi izabranici imali su priliku da potpuno "dotuku" Francuze već u tom razdoblju. No, promašili su nekoliko "zicera" te u posljednju četvrtinu ušli s minimalnim zaostatkom.

Trojkama Robersona i Nurkića BiH na početku posljednje četvrtine preuzima prednost, ali je nakon toga ponovo došlo do pada u igri, Francuzi su se s druge strane razigrali i "prelomili" utakmicu te uipisali pobjedu. 

Najefikasniji u reprezentaciji BiH bili su Halilović, Musa i Nurkić s po 14, Roberson sa 13 i Atić sa deset poena.

U reprezentaciji Francuske Yabusele je postigao 15, a Poirier i Huertel po 14 poena.

U posljednjem kolu grupne faze košarkaši BiH u srijedu od 14.30 sati igraju utakmicu s Litvom koja će vjerovatno biti odlučujući za plasman u osminu finala, do koje BiH može doći i danas u slučaju poraza Litve od Mađarske.