Dražen Petrović najbolji košarkaš Europe

Sportski Mozart, kako su mu nekoć tepali, košarkaški genije i jedan od najboljih hrvatskih sportaša svih vremena, Dražen Petrović.
Na jednom zidu u Šibeniku grafit :
"Svoju si dobrotu ostavija svima,nekoj novoj dici igru s Baldekina. "

U izboru je anketirano 38 košarkaša s Eurobasketa u Sloveniji koji su trebali navesti pet najboljih europskih košarkaša svih vremena.
Dražen Petrović, koji je bio prvak svijeta i Europe te je dva puta osvajao Euroligu i dva puta srebro na olimpijskim igrama, sakupio je najviše glasova, a osim njega od Hrvata među 16 najboljih su i Toni Kukoč na sedmom mjestu, te Dino Rađa na 16.
Na drugom mjestu je Francuz Tony Parker koji je tri puta bio prvak NBA sa San Antonio Spursima te je s Francuskom osvojio srebrnu medalju na Europskom prvenstvu.

Treći je Litvanac Arvidas Sabonis koji je europski, svjetski i olimpijski prvak s reprezentacijom Litve te osvajač Eurolige. Četvrti je Dejan Bodiroga iz Srbije, a na petom mjestu je Nijemac Dirk Nowitzki koji je osvojio naslov prvaka NBA s Dallas Mavericksima, bio je najkorisniji igrač NBA, s Njemačkom je osvojio broncu na SP i srebro na EP i bio je najkorisniji igrač Eurobasketa.

Na listi se nalaze po tri hrvatska, srpska i španjolska košarkaša, te po jedan Rus, Francuz, Grk, Ukrajinac, Nijemac i Litvanac.

1. DRAŽEN PETROVIĆ (HRV)
2. Tony Parker (Fra)
3. Arvydas Sabonis (Lit)
4. Dejan Bodiroga (Srb)
5. Dirk Nowitzki (Njem)
6. Pau Gasol (Špa)
7. TONI KUKOČ (HRV)
8. Predrag Danilović (Srb)
9. Juan Carlos Navarro (Špa)
10. Andrej Kirilenko (Rus)
11. Dimitrios Diamantidis (Grč)
12. Marc Gasol (Špa)
13. Aleksandr Đorđević (Srb)
14. Aleksandr Volkov (Ukr)
15. Nando Gentile (Ita)
16. DINO RAĐA (HRV)

hrt.hr