ČUDESNI BABO Ni skoro 40 koševa Bojana Bogdanovića nije bilo dovoljno za pobjedu protiv Lakersa

Bojan Bogdanović Detroit

Bojan Bogdanović je postigao 38 koševa, što mu je novi rekord u dresu Detroit Pistonsa, ali to nije bilo dovoljno da njegova momčad pred svojim navijačima ne doživi poraz 124-117 od Los Angeles Lakersa
Bojan Bogdanović je od svojih 38 koševa u domaćem porazu (117-124) od Los Angeles Lakersa, njih čak 25 ubacio u trećem dijelu dvoboja, što mu je osobni rekord po broju koševa u jednoj četvrtini.

Nadmašio je Bojan i LeBrona Jamesa koji je završio dvoboj sa 35 koševa i bio najzaslužniji za pobjedu Lakersa koji su tako prekinuli niz od tri poraza, piše Hina.

'Borili smo se cijelu večer, ali mislim da smo napravili previše pogrešaka u prvom poluvremenu. Dopustili smo im valjda deset utrčavanja iza leđa za lagana polaganja i zakucavanja, a to je slomilo našu obranu', izjavio je Bojan nakon dvoboja u kojem mu je nedostajao samo jedan poen u trećoj četvrtini za izjednačenje klupskog rekorda po broju koševa za jednu četvrtinu (26).

Lakersi su na poluvremenu imali 12 koševa prednosti, ali je Detroit na Bogdanovićev pogon u trećoj četvrtini gotvo svu prednost izbrisao dobivši taj dio utakmice sa 41-30. Gosti su ponovno zaigrali bolje u četvrtoj četvrtini i košem Jamesa došli do osam koševa prednosti (119-111) dvije minute prije kraja.

Borbeni Pistonsi su serijom 6-0, koju je dovršio Bogdanović svojim posljednjim košem na utakmici, došli na dva poena zaostatka 35 sekundi prije kraja. No, nisu se uspjeli obraniti u sljedećem napadu, kad je Bogdanović probio prednju liniju obrane i poslao asistenciju za Austina Reavesa koji je pogodio tricu iz kuta i zapečatio pobjedu Lakersa.

Uz Jamesa je kod gostiju briljirao i Anthony Davis sa 34 koša, 15 skokova i sedam asistencija.

Bez ozlijeđenog Cadea Cunninghama, Bogdanović je najboljg pomagača imao u Jadenu Iveyju koji je postigao 16 koševa i Saddiqu Beyu koji je završio sa 14 poena.

Lakersi su se s učinkom 11-15 domogli 12. mjesta u Zapadnoj konferenciji, a Detroit je sa 7-22 trenutačno najlošija momčad NBA lige.

Odličnu utakmicu u New Orleansu odigrali su domaći Pelicansi i Phoenix Sunsi. Pobjednik je odlučen u produžetku, a po drugi put u tri dana slavili su Pelicansi. Za konačnih 129-124 najveće zasluge ima Zion Williamson koji je dvoboj završio sa 35 koševa i osam skokova. Odličan je bio i CJ McCollum koji je uz 29 poena imao i sedam asistencija, a veliki doprinos s klupe dali su Naji Marshall sa 16 koševa i Larry Nance Jr. sa 15 uz sedam skokova.

Sunsi su bili oslabljeni neigranjem njihovog prvog strijelca Devina Bookera pa su napadački teret preuzeli Deandre Ayton i Mikal Bridges. Ayton je završio sa 28 koševa, 12 skokova i pet asistencija, a Bridges je ubacio 27 poena pogodivši pet trica.

Za nešto više je Sunsima nedostajao veći doprinos Chrisa Paula koji je imao 11 asistencija i pogodio dvicu za produžetak, ali je ostao na samo šest poena uz šut 3/10.

Dario Šarić je dobio mjesto u početnoj postavi i odigrao nešto više od 21 minute, ali ni on nije bio posebno raspoložen. Završio je dvoboj sa pet poena uz šut 2/8, a tome je dodao tri skoka i tri asistencije.

New Orleans je serijom od sedam pobjeda došao na vrh Zapadne konferencije s učinkom 18-8, a Sunsi su sa 16-11 pali na četvrto mjesto doživjevši već osmi poraz na gostovanjima uz samo četiri pobjede.

Epitet 'igrača večeri' u nedjelju je pokupio centar Philadelphije Joel Embiid koji je u domaćoj pobjedi Sixersa nad Charlotte Hornetsima (131-113) ubacio 53 koša uz 12 skokova te tako postao prvi NBA košarkaš koji je u ovoj sezoni dvaput postigao više od 50 poena. Prvi put mu je to uspjelo 13. studenoga, kad je protiv Utah Jazza završio sa 59 koševa.

'Pobijedili smo. Ja sam samo sretan da mogu dati doprinos kad mi pobjeđujemo', rekao je Embiid koji se pridružio Allenu Iversonu i Wiltu Chamberlainu, kao jedinim igračima u povijesti kluba koji su u istoj sezoni uspjeli više od jednom završiti utakmicu s najmanje 50 koševa.

Embiid je imao odličnog pomagača u liku Jamesa Hardena koji je došao do 19 koševa, 16 asistencija i devet skokova.

Terry Rozier je predvodio Hornetse sa 29 koševa, osam skokova i šest asistencija, a 29 poena je ubacio i Kelly Oubre Jr.

Neočekivani poraz doživjeli su MIlwaukee Bucksi koji su u Houston donijeli pobjednički niz od četiri utakmice, ali ih je najlošija momčad Zapadne konferencije svladala sa 97-92. Rocketse je u tom dvoboju vodio pomoćni trener John Lucas, zamijenivši glavnog trenera Stephena Silasa koji je je izostao zbog smrti svog oca, Paula Silasa, dugogodišnjeg NBA igrača i trenera.

Jalen Green je u osmoj ovosezonskoj pobjedi Houstona bio najbolji sa 30 koševa i sedam skokova, a pratio ga je Kevin Porter Jr. sa 18 poena i sedam asistencija.

Jrue Holiday je sa 25 koševa i osam asistencija bio najbolji igrač gostiju koji su imali vrlo lošu šutersku večer (33/90 iz igre, 12/43 za tricu). Giannis Antetokounmpo je završio dvoboj sa 16 poena i 18 skokova, a Bobby Portis je spojio 17 koševa i 15 skokova.

Dramatičnu završnicu vidjeli su gledatelji u Atlanti, a navijače Hawksa je razveselio je novak A. J. Griffin košem sa zvukom sirene kojim je domaća momčad svladala Chicago Bullse sa 123-122 u produžetku.

DeMar DeRoza je sa 34 koša, 13 skokova i osam asistencija bio najbolji igrač utakmice, a kad je pogodio tri slobodna bacanja pola sekunde prije kraja produžetka za vodstvo Bullsa 122-121, činilo se da je donio pobjedu svojoj momčadi.

No, s tim se nisu složili domaći košarkaši. Jalen Johnson je ubacio loptu sa strane, a A. J. Griffin je uspio uhvatiti ju u zraku te u okretu od 180 stupnjeva na vrijeme ispustiti i pogoditi pobjednički koš s udaljenosti od dva metra te tako drugi put ove sezone donijeti pobjedu svojoj momčadi uz zvuk sirene.

Bullsi su do pobjede mogli i u osnovnom dijelu utakmice, ali je Derrick Jones Jr. 0.4 sekundi prije kraja promašio drugo slobodno bacanje kod rezultata 110-110.

Najbolji strijelac Hawksa bio je Bogdan Bogdanović sa 28 koševa, sedam skokova i pet asistencija, ali je umalo ispao tragičar, jer je pri kraju produžetka, pri vodstvu Atlante 121-119, skrivio osobnu pogrešku koja je DeRozanu donijela tri slobodna bacanja. Trae Young je spojio 19 koševa i 14 asistencija za pobjednike.

Prvi izbor ovogodišnjeg drafta Paulo Banchero postigao je 20 koševa, uz 12 skokova i pet asistencija u domaćoj pobjedi Orlando Magica protiv Toronto Raptorsa (111-99), dok je najbolji strijelac domaćih bio Moritz Wagner sa 23 poena. Kod gostiju je najbolji ukupni učinak imao Pascal Siakam sa 19 koševa, šest skokova i sedam asistencija. Garry Trent Jr. je ubacio 24, a Fred VanVleet 20 poena.

Za pobjedu New York Knicksa 112-99 protiv gostiju iz Sadcramenta, najzaslužniji je bio RJ Barrett sa 27 koševa, devet skokova i šest asistencija, a 27 poena je ubacio i Julius Randle. Kingse je predvodio Domantas Sabonis sa 20 koševa i 12 skokova.