'BUCKO' JE POLUDIO Uradio je nešto što u NBA nije nitko od 1962. godine

Luka Dončić

Luka Dončić odigrao je novu sjajnu utakmicu u NBA ligi, a njegovi Dallas Mavericksi iskoristili su je za četvrtu uzastopnu pobjedu. Ova je stigla protiv Brooklyn Netsa koje su Mavsi svladali 96:94. Slovenska superzvijezda odigrala je i devetu uzastopnu utakmicu u kojoj je ubacila minimalno 30 koševa.

To je drugi najduži takav niz u povijesti NBA lige, a najbolji od sezone 1962./1963. kada je Wilt Chamberlain odigrao 23 uzastopne utakmice na otvaranju sezone u kojima je ubacio 30 ili više. Nastupajući za tadašnje San Francisco Warriorse, Chamberlain je tu sezonu završio s prosjecima od 44.8 poena i 24.3 skoka po susretu. Sezonu ranije bio je još bolji. Tada je ostvarivao prosjeke od 50.4 koša i 25.7 uhvaćenih lopti po večeri, piše Index.

Dončić ubacio 36

Takvi prosjeci nezamislivi su u današnjoj košarci, no Dončić se trudi ostaviti svoj trag i to mu itekako uspijeva. Protiv Netsa je ubacio 36 poena, što mu je i prosjek ove sezone, pogađajući s 50 posto preciznosti iz igre (11/22, trica 5/9) i 75 posto s crte slobodnih bacanja (9/12). Tom učinku je najbolji strijelac lige pridodao po šest skokova i asistencija.

Netsi su utakmicu odigrali bez suspendiranog Kyrieja Irvinga, koji je u prošlom ogledu ovih dviju momčadi ubacio 39 poena, no i bez njega su sjajno otvorili susret. Već u prvih osam minuta Brooklyn je imao prednost od 14 koševa (25:11), što je domaća momčad preokrenula već do poluvremena, a pobjedu je potom izgradila serijom 14:0 kojom je zaostatak 74:78 pretvorila u prednost od deset razlike.

Dramatična završnica

Iako je Brooklyn prijetio u dramatičnoj završnici, Mavsi su prednost sačuvali do kraja, zahvaljujući i Kevinu Durantu koji je promašio dva od tri slobodna bacanja 5.6 sekundi prije kraja, pri rezultatu 96:94 za Dallas. Treći pokušaj promašio je namjerno. Do prvog je promašaja imao čak 62 pogođena slobodna bacanja u nizu.

Upravo je Durant s 26 poena bio najbolji kod Netsa. Dorian Finney-Smith (18 koševa) i Josh Green (16) bili su najveća pomoć Dončiću.