Tko su najbolji sportaši Mostara?

Kako su gospoda iz Saveza odaslali u medije ove godine izbor će se po prvi puta održati prema jedinstvenom Pravilniku koji se primjenjuje na višim razinama.

Ovo ne znači ništa drugo nego potvrdu onoga što smo mi u više navrata isticali, a to je da su ti izbori do sada bili samo bacanje prašine u oči ljubiteljima sporta u gradu na Neretvi. Do ove godine izbor se održavao čisto po načelu jedan naš drugi vaš, ili u prijevodu ako je Hrvat proglašen najboljim sportašem, sportašica je bila Bošnjak ili obratno. Sjetimo se samo izbora tih prethodnih godina kada su nepravedno titule gubili Bojan Bogdanović, Ivana Mlakić, Nedeljko Zelenika i Dragan Jović. Što im vrijedi činjenica su tih godina bili najbolji u svojim kategorijama, kada je te sezone naslov trebala dobiti osoba druge nacionalnosti. Kada se to uzme u obzir kristalno je jasno da su ta proglašenja najboljih sportaša samo trošenje para iz onako praznog proračuna, i ujedno udaranje „dumina“ pučanstvu da živimo u jednom normalnom gradu u kojemu sve funkcionira u uzoru na svjetske metropole.

Gospodi iz Saveza izgleda puno je važnije organizirati takvu predstavu, nego li pomoći nekome od klubova da opstane. Nadalje, ovaj puta su određeni i kriteriji po kojima netko može dobiti priznanja, a to su uspjesi na olimpijske igrama, zatim svjetskom prvenstvu, kupovima i svjetski rekordi, a potom na europskim prvenstvima, kupovima i rekordima te Univerzijada, Mediteranske igre, Balkanske igre, Prvenstvo BiH i Kup BiH. Po tom novom, modernijem kriteriju laureata će biti toliko da će moći stati u jedno vozilo tipa Fićo ili Jugo 45.

Ovo naše malo misto nažalost nema puno ni lokalnih prvaka, a kamoli da ima europskih, olimpijskih ili svjetskih pobjednika. Po tim novim kriterijima jedini koji ove godine mogu dobiti priznanja su Marino Marić, Josip Aničić, Ana Čović, HŠK Zrinjski, juniori HŠK Zrinjski, Dragan Jović, i još poneko iz borilačkih sportova( neka mi oproste pojedinci što ih nisam nabrojao). Jedino oni su nešto osvojili sa svojim klubovima, pa eto možda ovo gospodi iz saveza pomogne u organizaciji proglašenja sportaša godine.

Naravno da to neće biti dovoljno i da će se nastaviti praksa iz prošlih godina, i imat ćemo opet masu nominiranih sportaša. Opet će gospoda iz Saveza pričati o uspjesima mostarskog sporta, opet će se naklapati o svjetskim rekordima i olimpijskim medaljama koje za naše malo misto ostaju sanak pusti. Isto tako kao što nam je davni san dvorana koja bi bila prvi i osnovni preduvjet za postizanje dobrih rezultata. Izbor za najbolje sportaše je vrlo brzo, nadam se da sam gospodi iz stručnog žirija bar malo pomogao u izboru najboljih sportaša za 2009 u našem malom mistu.

zrinjski.info