Slučaj "GAVARIĆ" ipak pred Vijećem sigurnosti

gavarić, nogomet
...kako bi se, nakon više odgoda, slučaj Stevan Gavarić koji je nastupio za Slobodu u utakmici protiv Sarajeva mogao vrlo brzo, možda već idućeg tjedna, naći pred članovima Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Propali pokušaji Evropske unije i NS BiH da proteklih dana postignu kompromis o rezultatu sporne utakmice koja se igrala već dva puta  otklonili su posljednje otpore prepuštanju  slučaja Gavarić Ujedinjenim narodima.

Evropska unija predlaže da se ostavi još kratak rok NS BiH kako bi utakmicu registrirali sukladno međunarodnim zahtjevima, dok Sjedinjene Države traže brzu akciju prema NS BiH.

"Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda treba pozvati NS BiH da obustavi aktivnosti u svojim pokušajima da utakmicu registrira u korist FK Sarajevo i upozoriti vlasti u Sarajevu da će se u protivnom suočiti s posljedicama", izjavio je danas neimenovani viski dužnosnik UN-a. On je rekao kako je došlo vrijeme da Vijeće sigurnosti konačno djeluje jer se NS BiH prošloga mjeseca oglušio o zahtjev cijelog demokratskog svijeta da slučaj Gavarić zaključi rezultatom koji je postignut na travnjaku.


Korake američke vlade po ovom pitanju pojasnila je državna tajnica Condoleezza Rice:"Mislim da su Sjedinjene Države bile vrlo jasne u svom stavu da čekanje u slučaju Gavarić nije prihvatljivo zbog opasnosti od nekontroliranog širenja . NS BiH  još uvijek imaju vremena da djeluju. Jasno smo rekli da, jednom kada ovo pitanje dođe pred Vijeće sigurnosti, ne namjeravamo odmah tražiti uvođenje međunarodnih sankcija protiv NS BiH."

Nakon današnjeg hitnog sastanka Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine izvor blizak jednom bošnjačkom sportskom portalu , izjavio je da se kriza može okončati samo na dva načina:

"Po nama, pregovarački proces oko slučaja Gavarić i dalje traje i postoje samo dvije opcije - dati bodove Sarajevu, a pri tome ne oštetiti Slobodu . Nadamo se i trudimo postići ovo prvo, ali ćemo u svakom slučaju iskoristiti svoje pravo i pokušati nemoguće ili u prijevodu zadovoljiti obije strane. U ovom trenutku nastojimo izbjeći konfrontaciju sa EU i SAD koje su u poziciji da nam načine štetu , no i one su podložne nanošenju štete , pa ako žele izabrati taj put neka onda neka igre počnu."


Isti izvor  je najavio da bi, u slučaju da se NS BiH nađe na udaru mjera Vijeća sigurnosti,  Bi H bi mogla preispitati svoje isporuke nogometaša  na svjetsko tržište i tako potencijalno poremetiti odnos snaga u svjetskom nogometu.
"Ne želimo se sukobljavati s bilo kime i ne želimo koristiti naše dragulje kao sredstvo u pregovorima, ali ćemo, ako pregovori  krenu u tom smjeru, morati preispitati situaciju i napokon riješiti slučaj Gavarić na zadovoljstvo sviju zainteresiranih strana." Očito je da su svjetske sile urotile protiv NS BiH. Naš je put jasan. Ponašamo se u skladu sa zakonom i putem koji smo sami odredili . Ako međunarodna zajednica to prihvata, onda ćemo surađivati i graditi partnerske odnose. U protivnom, ako žele ignorirati naše odluke i naše klubove moraju znati da smo mi izabrali svoj put i poručujemo im da ćemo slučaj vratiti Takmičarskoj komisiji NS BiH"

Ukoliko ni Takmičarska komisija ne uspije zadovoljiti ono što smo mi zacrtali onda ćemo teška srca biti suglasni da Vijeće sigurnosti UN-a pošalje nekog novog visokog predstavnika da riješi slučaj Gavarić. Iskreno se nadamo da će odluka biti takva kakvu mi priželjkujemo, a to je da su sve naše ovce na broju, a da su nam vukovi na kraju siti, stoji na kraju priče koju je portalu putujputuj.ba ispričao izvor iz NS BiH.

hercegovina.info