Mostar: Nakon monotonih primanja i tapšanja slijedi propast sportskih klubova

HNŽ, sportska dvorana, Mostar, Mostar, HKK Zrinjski, Mostar, heroj, sport, Mostar, sportska dvorana, Mostar, dvorana, HKK Zrinjski, HFC Zrinjski, HMRK Zrinjski, Mostar, sport, HMRK Zrinjski, HKK Zrinjski, HFC Zrinjski, HŽRK Zrinjski, Mostar, sport

Mostar kao grad sporta ne vrijedi uspoređivati s nekim gradom. Grad koji je na veliku svjetsku scenu izbacio Bojana Bogdanovića, braću Karačić, Marina Marića i mnoge druge koji su stekli svjetsku slavu s pravom se može nazvati gradom sporta. S druge strane dolazi ona priča o neuvjetima i nebrizi grada za taj isti sport. Papagajski je dosadno ponavljati priču o toj nesretnoj sportskoj dvorani koja po svemu sudeći nikada neće ugledati svjetlo dana.


Čekajući dvoranu i bolje uvjete za treniranje u gradu polako izumiru uspješni sportski kolektivi. Ne tako davno neki od njih su osvajali državne titule, a danas su na rubu preživljavanja i opstanka. Neki od njih još uvijek egzistiraju samo zahvaljujući ljubavi ljudi koji vole sport. O HMRK Zrinjski pisali smo puno puta. Klub je prije samo godinu dana u svakoj utakmici punio dvoranu na Bijelom brijegu, a sada taj slavni klub igra Ligu Herceg-Bosne, Nije sramota igrati bilo koju ligu, sramota je ugasiti klub, a neki su upravo to namijenili klubovima koji nose hrvatski predznak. Prije nekoliko dana HKK Zrinjski koji je prije par godina osvojio povijesni naslov na svom parketu izgubio je od KK Promo.


KK Promo je klub iz Donjeg Vakufa koji je ove godine ušao u košarkašku ligu BiH i kao takav skinuo je skalp Zrinjskom u sred Mostara.

Male sredine puno više vode računa o svojim sportašima i drže do njih kao malo vode na dlanu.  Sada ćemo uzeti za primjer općinu Gornji Vakuf/Uskoplje kao svjetal primjer brige jednog manjeg grada za sport.

Gornji Vakuf/ Uskoplje ima 20.933 stanovnika i proračun od 6.721.300 KM. Trenutno se u najvećem rangu natjecanja natječu se RK Sloga I MNK Sloga.  MNK Sloga bolje stoji od HFC Zrinjski, dok je HMRK Zrinjski kako smo već napisali zbog besparice u Ligi Herceg Bosne, a RK Sloga i dalje igra Premijer ligu BiH.

Mostar ima 105.797 stanovnika i proračun od 57.689.096 KM. Nije teško izračunati da je proračun Mostara skoro pa deset puta veći od proračuna Gornjeg Vakufa/Uskoplja. Gornji Vakuf/Uskoplje ima i sportsku dvoranu i samim time puno bolje uvjete za bavljenje sportom.

Ovakvih primjera ima mnogo, a mi smo samo za usporedbu uzeli Gornji Vakuf/Uskoplje čija je dvorana dupke puna kada nastupaju njihovi klubovi i to bi trebao biti primjer mnogima u ovoj državi.

Mostar nema nikakve uvjete i Mostar, odnosno ljude koji ga vode sport očito ne zanima. Nikakav komentar nije potreban i jasno je zašto u jednoj maloj sredini daju sve za sport, a u Mostaru taj sport ne dobiva ništa. Lakše je dovesti klubove na rub i skinuti ga s dnevnog reda nego pokušati brinuti o njemu

. Što je još žalosnije isti taj grad kada njegovi sportaši nešto osvoje priređuje prijeme za njih. Eto,  kao i grad je zaslužan za te uspjehe, a koliko je zaslužan možete pročitati gore. Za ubuduće predlažemo klubovima i pojedincima da bojkotiraju ta monotona okupljanja na kojima ih samo zabole leđa i ramena od tapšanja. Nakon toga slijedi put u propast i sudbina HMRK Zrinjski, HFC Zrinjski....