IZNENAĐENJE FIFA suspendirala tri nogometna saveza, među njima nije ruski

FIFA kongres 2022 Doha
FIFA

Međunarodna nogometna federacija FIFA je održala svoj kongres u Dohi. Svjetska nogometna javnost na njemu je očekivala odluku o potpunom isključenju Rusije iz svih nogometnih natjecanja, ali je FIFA iznenadila donesenom odlukom. Suspenziju su zaradila tri nogometna saveza, među kojima nije ruski, prenosi Index.

Na neodređeno su isključeni Pakistan, Zimbabve i Kenija. "Vijeće FIFA-e je odlučilo suspendirati Keniju. Razlog je uplitanje treće strane i preuzimanje Saveza od strane vlade što ozbiljno krši FIFA-ine statute. Zato je predloženo da Kongres potvrdi suspenziju Kenijskog nogometnog saveza. Suspenzija će biti ukinuta čim situacija bude u skladu s našim propisima", rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino pa dodao:

"Isključivanje Ruskog nogometnog saveza iz FIFA-e nije opcija. Ako nećemo raditi na spajanju ljudi u svojim razgovorima i dogovorima, onda je najbolje da ne radimo ništa. Mogu samo pozvati vođe na dijalog i smirivanje sukoba. Isključivanje ruske reprezentacije i klubova nije bila laka odluka".

Podsjetimo, krajem veljače FIFA i UEFA donijele su odluku o suspenziji svih ruskih klubova i ruske reprezentacije iz svih natjecanja do daljnjeg zbog ruske invazije na Ukrajinu. Ruski klubovi su izbačeni i iz košarkaške Eurolige, a Rusija je ostala i bez Formule 1, skijaških utrka, domaćinstva Lige prvaka...

"Odluku su donijela najviša tijela FIFA-e i UEFA-e. Nogomet je ujedinjen u ovoj situaciji. Uz ljude smo u Ukrajini koji su pogođeni ovom situacijom. Nadamo se da će se situacija u Ukrajini popraviti i da će nogomet ponovno biti pokazatelj mira i jedinstva među ljudima", stoji u priopćenju. UEFA je objavila i da raskida ugovor s ruskom naftnom kompanijom Gazprom.