IZBOR Bivša predsjednica Hrvatske postala član Olimpijskog komiteta

Kolinda Grabar Kitarović
Hercegovina.info

Bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović postala je član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK). Na tu dužnost Grabar-Kitarović je predložio predsjednik MOK-a Thomas Bach.

Grabar-Kitarović je istaknula da joj je velika čast biti član MOK-a i da to nije samo njen osobni uspjeh, nego i priznanje svim dostignućima hrvatskog sporta i odličnih rezultata hrvatskih sportaša, "koji domovinu predstavljaju u svijetu kao naciju sjajnih talenata i vrijednih ljudi, koji dosljedno promoviraju načela i vrijednosti Olimpijskog pokreta".

Ona je izabrana sa 86 glasova za i tri protiv. Skupština MOK-a održana je putem video-linka.

Osim Grabar-Kitarović danas su izabrani i svi ostali predloženi kandidati: Kubanka Maria de la Caridad Colon Ruenes, saudijska princeza Reema Bandar al Saud, Battushig Batbold iz Mongolije, te proslavljeni britanski atletičar i predsjednik Svjetske atletske federacije Sebastian Coe, prenosi HRT.

"Vrlo sam počašćena i vrlo sam radosna što sam izabrana za članicu Međunarodnog olimpijskog odbora. Naravno, zahvalna sam svima - i onima koji su me predložili i onima koji su dali glas i doista se veselim radu na vrijednostima olimpizma. Ne samo kad je riječ o sportu, već i o međuljudskom razumijevanju. Implementaciji razvojnih ciljeva, među koje sport spada kao jedan od enablera u više skupina", kazala je Grabar-Kitarović, prenosi Index.

"Obaveze ovise o meni samoj. Iako, ako se prihvatite takve funkcije - trebate raditi i raditi što je moguće više. Volonterska je funkcija, ne plaća se. Sve one spekulacije koje sam vidjela o velikoj plaći - zaboravite. Zbog toga nisam ni ulazila u sve ovo već zato što volim sport, želim promicati sport, vrijednosti olimpizma i UN-a. Aktivirat ću se koliko god mi to vrijeme bude dopuštalo jer sam u međuvremenu postala članicom nekoliko upravnih vijeća, raznih think-thank grupa diljem svijeta. Ali to mi je i cilj - raditi više globalno nego lokalno", navela je Grabar-Kitarović.