Hrvatska - neobjašnjivi sportski fenomen

Država od četiri i pol milijuna stanovnika koja grca u financijskim problemima, gdje ljudi ne žive, nego preživljavaju, gdje su sportska borilišta u rasulu, a da ima tako puno uspjeha u svijetu sporta, pravi je fenomen. Riječ je naravno o Hrvatskoj.

Teško, gotovo nemoguće, je naći sličan primjer na planeti. Kao da nas je Bog stvorio da stvaramo uspjehe u sportu. Dražen Petrović, Toni Kukoč, Dino Rađa, Goran Ivanišević, Iva Majoli, Davor Šuker, Zvonimir Boban, Robert Prosinčki, Perica Bukić i mnogi drugi su imena s kojima se rijetko tko može pohvaliti. Hrvatska može. Sve su to igrači koji su dali velik obol sportu u Hrvatskoj, a isto tako su pomogli u promicanju države, osobito u teškim ratnim trenucima.

Goranov Wimbledon

Goran Ivanišević je jedan od najpopularnijih sportaša naše zemlje. Tenisač koji je četiri puta bio u finalu najvećeg teniskog turnira, Wimbledona. Na kraju ga je 2001. godine i osvojio. Postao je prvi tenisač koji je s pozivnicom i s najnižim renkingom osvojio jedan Grand Slam turnir. U finalu je 'pao' Patrik Rafter s 3:2 u setovima. Goran je bio obožavan i kod publike jer je bio pravi zabavljač na terenu. Uvijek je bio spreman na šalu i simpatičnu svađu sa sucima. Doslovno su ga svi obožavali. Svoj san je ostvario osvajanjem Wimbledona. Goran je nosio zastavu na otvaranju Olimpijskih igara u Barceloni 1992. godine, a na toj Olimpijadi osvojio je i srebrnu medalju.

Hrvatska košarkaška reprezentacija je prva momčad koja je promovirala Hrvatsku. Na Olimpijskim igrama 1992. godine osvojila je srebrnu medalju što je prva medalja samostalne Hrvatske u momčadskim sportovima. U to vrijeme u košarkaškoj reprezentaciji su igrala imena poput tragično preminulog Dražena Petrovića, Tonija Kukoča, Dražena Petrovića i ostalih.

Dražen Petrović je prvi Europljanin koji je zaigrao u NBA ligi i postao je treća petorka NBA lige, što je u to vrijeme bio ogroman uspjehe. Bio je najbolji šuter lige, svi su se bojali popularnog 'Petre', a košarku je počeo igrati na jednom malom košu u Šibeniku gdje je danas spomen ploča.

Toni Kukoč, šesterostruki klupski prvak svijeta s Chicago Bullsima i najbolji šesti igrač NBA lige, također je veličina koja je priznata u svijetu. On je krenuo iz KK Jugoplastike, trostrukog prvaka Europe, preko Benettona, do NBA lige. U NBA ligi se dokazao kao vrhunski igrač, a između ostalih suigrači su mu bili Michael Jordan, Scottie Pippen, Dennis Rodman, a trenirao ga je možda i najbolji trener, Phil Jackson.

Dino Rađa isto je jedan igrač koji je došao iz Dalmacije i koji je zadužio sportsku Hrvatsku. I on je osvojio s KK Jugoplastikom tri naslova prvaka Europe, a kad je prešao u Boston Celticse, bio je jedan od najboljih centara u NBA u to vrijeme.

Bronca iz Francuske

Hrvatska nogometna reprezentacija je, ako uzmemo broj stanovnika Hrvatske i rasprostranjenost nogometa diljem svijeta, fenomen kakvog na svijetu nema. Sudjelovanje na skoro svakom prvenstvu, osvajanje brončane medalje i dva četvrtfinala su nešto što se rijetko koja reprezentacija može pohvaliti. Ni veće reprezentacije nisu uspjele ostvariti ono što je ostvarila Hrvatska.  

U ljeto 1998. godine Hrvatska je nastupala na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj i tamo osvojila brončanu medalju kao debitant na najvećoj nogmetnoj smotri. To je još samo za rukom pošlo Portugalu 1996. godine, kada su u Engleskoj postali brončani.

Rukomet nam je donio prvo momčadsko zlato u Atlanti 1996. godine. Današnja generacija naših rukometaša po mnogima je najbolja rukometna generacija koja je hodala planetom. Ivana Balića mnogi su nazvali 'rukometnim Michael Jordanom'.

Tu je i Janica Kostelić, najtrofejnija olimpijka Zimskih Olimpijskih igara. Tri zlata i jedno srebro iz Salt Lake Citya nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Njen brat Ivica, također ima olimpijsku medalju, srebro.

Nikome nije jasno kako jedna tako mala država uspjeva konstantno održati tako jedan visoki nivo u sportu. Mnogi strani stručnjaci rekli su da je Hrvatska pravi sportski fenomen koji nitko ne može objasniti.

Što bi tek bilo da Hrvatska ima sredstva kakve ima jedna Engleska ili Francuska' Sumnjamo da bi postojao sport s kojeg Hrvatska ne bi donosila medalje.

javno.com