FIFA odobrila sustav završnog ždrijeba za SP

Tako je osam reprezentacija dobilo statuse nositelja, sedam prema FIFA-inoj ljestvici najboljih reprezentacija iz mjeseca listopada (Brazil, Španjolska, Nizozemska, Italija, Njemačka, Argentina i Engleska), te Južnoafrička Republika kao domaćin, i oni se nalaze u prvom bubnju.

Drugi bubanj sadrži imena reprezentacija iz azijske grupe (Australija, Japan, Sjeverna Koreja, Južna Koreja), Centralne Amerike i Kariba (Honduras, Meksiko, SAD) i Oceanije (Novi Zeland). U trećem se bubnju nalaze afričke momčadi (Alžir, Kamerun, Obala Bjelokosti, Gana, Nigerija) i južnoameričke (Čile, Paragvaj, Urugvaj), dok posljednji četvrti bubanj sadržava europske momčadi (Danska, Francuska, Grčka, Portugal, Srbija, Slovačka, Slovenija i Švicarska).

Tako u ždrijebu sudjeluje 32 momčadi ukupno, koje će se natjecati u osam skupina od A do H.

Prilikom ždrijeba domaćin Južnoafrička Republika će automatski zauzeti poziciju A1, dok će ostale reprezentacije-nositelji zauzeti mjesta u skupinama od B-H, ali uvijek na prvom mjestu.

Pri ždrijebu će se također poštovati geografski kriterij, što znači da dvije reprezentacije iz iste konfederacije ne mogu igrati u istoj skupini (osim europskih reprezentacije koje maksimalno dvije mogu biti u istoj skupini). Tako primjerice Južnoafrička Republika ne može igrati protiv afričkih momčadi iz trećeg bubnja, kao ni Brazil i Argentina protiv južnoameričkih momčadi iz istog bubnja.

sportske novosti