Federer prvi, Blanka peta sportašica Europe

Federer prvi, Blanka peta sportašica Europe

U tradicionalnoj anketi Poljske novinske agencije (PAP) najboljim sportašem Europe za 2009. godinu proglašen je Roger Federer. Blanka Vlašić zauzela je šesto mjesto.

Najbolji tenisač svijeta slavio je po peti puta u izboru poljske agencije, ovaj puta s 135 osvojenih bodova što mu je bilo dovoljno za uvjerljivu pobjedu ispred svjetskog F1 prvaka Britanca Jensona Buttona (81) i trećeplasiranog biatlonca, Norvežanina Olea Einara Björndalena (73). Podsjetimo, Federer je u istom izboru, kojem je ovo bilo 52. izdanje, slavio neprekidno od 2004. do 2007. godine.

Kandidata za tron imala je i Hrvatska i to kroz lik i djelo svjetske prvakinje u skoku u vis, Blanke Vlašić. Sakupila je hrvatska atletičarka 51 bod u izboru najboljih, jedan više od šestoplasiranog španjolskog biciklista Alberta Contadora i pet manje od francuskog reli vozača Sebastiena Loeba.

Iza nje su ostali i Cristiano Ronaldo, Pau Gasol, Valentino Rossi i ostala jaka europska imena sporta. Blanka Vlašić je jedina sportašica u top10 društvu ove ankete.

PEP, najbolji europski sportaš:

1. Roger Federer (Švi / tenis) 135 bodova

2. Jenson Button (VB / Formula 1) 81

3. Ole Einar Björndalen (Nor / biatlon) 73

4. Sebastien Loeb (Fra / reli) 56

5. Blanka Vlašić (Hrv / atletika) 51

6. Alberto Contador (Špa / biciklizam) 50

7. Cristiano Ronaldo (Por / nogomet) 42

8. Pau Gasol (Špa / košarka) 41

9. Valentino Rossi (Ita / motociklizam) 40

10. Andreas Thorkildsen (Nor / atletika) 36

sportske novosti

piše: Željko