Evo koji se sportovi vraćaju, uglavnom na male ekrane

Nogomet led ekrani
Reuters

Korona virus je zazviždao kraj za mnoge sportove širom svijeta. Sada, kako se izbijanje zaraze smanjuje u nekim dijelovima planete, nogomet, tenis, kriket i drugi sportovi spremaju se za povratak na igrališta – sa mnogo ograničenja.

Rusija je među nekoliko država koja će dozvoliti navijačima da prisustvuju nogometnim utakmicama, ali samo na jednom dijelu stadiona. Danska je otpočela povratak nogometne lige krajem svibnja sa navijačima koji su virtualno prisustvovali meču preko platforme Zoom.

Srbijanska teniska zvijezda Novak Đoković planira teniski turnir na Balkanu, ali ostaje nejasno hoće li publika moći doći. Formula 1 ide ka trkama tijekom ljeta, ali sa restrikcijama koje će odvajati protivničke timove. Radio Slobodna Europa (RSE) daje pregled koji sportovi su spremni za ponovni početak - gdje i kada.

Nogomet/Britanija: Engleska premijer Liga vraća se 17. lipnja. Kao i drugdje, navijači neće prisustvovati utakmicama. Sve 92 utakmice će se prenositi uživo, neke od njih i na BBC-ju, što je prvi prenos za ovog javnog emitera u 32 godine. Englesko prvenstvo – drugo po redu važnosti u zemlji – počet će 20. lipnja.

Nogomet/Njemačka: Bundesliga je prva vodeća liga u Europi koja je počela sa utakmicama, 16. svibnja, nakon zastoja od 13. ožujka. Utakmice su igrane na praznim stadionima, igrači su živjeli u izolaciji i bili testirani na korona virus.

Nogomet/Španjolska: Prva liga Španjolske, LaLiga, počet će sa utakmicama 11. lipnja kao bi završila sezonu. Utakmice će se igrati svaki vikend, ali ni jedan tim ne može igrati dvije utakmice tijekom 72 sata. Neke utakmice će početi kasno, oko 11 sati navečer, kako bi se izbjegla ljetnja vrućina.

Nogomet/Italija: Talijanska Serija A će početi 20. lipnja. Utakmice su suspendirane 9. ožujka, kada je Juventus bio na čelu ljestvice sa jednim poenom prednosti i 12 utakmica koje se još trebaju odigrati. Talijanska nogometna federacija je 20. svibnja postavila 20. kolovoz kao rok za okončanje sezone 2019-20.

Nogomet/Francuska: Francuska Prva liga je otkazana nakon što je Francuska zabranila sve sportske događaje, uključujući i one bez publike i navijača sve do mjeseca rujna. Premijer Edouard Philippe je rekao da je sportska sezona 2019-20. gotova kada je 11. svibnja najavio popuštanje mjera zabrane zbog korona virusa u Francuskoj.

Nogomet/Nizozemska: Nizozemska je krajem travnja najavila da otkazuje ostatak sezone i tako postala prva europska zemlja u vrhu ovog sporta koja je to uradila.

Nogomet/Danska: Iako nije u Premijer ligi Europe, Danska je došla na naslovne strane zbog načina na koji je ponovno otvorila utakmice krajem svibnja. Navijači nisu bili na stadionima kada su igrali AGF Aarhus i Randers, 28. svibnja – koristili su Zoom kako bi bili dio utakmice.

Nogomet/Rusija: Premijer liga će nastaviti sa utakmicama 21. lipnja, najavo je Nogometni savez Rusije sredinom svibnja. Utakmice 16 vodećih ruskih timova nisu igrane od 16. ožujka. Prva ruska liga (Rusija je prva u Europi po broju registriranih slučajeva zaraženih korona virusom), dozvolit će da navijači budu na stadionima, za razliku od drugih država.

Liga Šampiona, Europska Liga, Euro 2020: UEFA, rukovodeće tijelo europske nogometne federacije, najavila je 23. svibnja da će natjecanja za vodeće europske klubove – Liga Šampiona i Europska liga – biti odgođena. Euro 2020 šampionat nacionalnih reprezentacija koji je prvi put bio zakazan za igranje širom Europe odgođen je do 2021.

Tenis: Nema Wimbledona, nema French Open-a – fanovi tenisa imaju malo razloga za veselje. Ipak, postoji tračak nade. Srbijanski tenisač Novak Đoković najavio je ambiciozni turnir u lipnju. Prvi dio 'Adria Open-a' održat će se u Đokovićevom rodnom gradu Beogradu, 13-14. lipnja. Turnir će se onda preseliti u Hrvatsku u Zadar, dok će Bosna i Hercegovina i Crna Gora oprezno ugostiti dvije zadnje faze turnira. Ostaje nejasno da li će fanovima biti dozvoljen pristup na mečeve.

Formula 1: Šefovi F1 su 2. lipnja potvrdili europski dio obnovljene sezone 2020, sa ukupno osam utrka koje se planiraju širom kontinenta. Motori će se prvo upaliti u Austriji za dvije utrke 5. i 12. srpnja. Ako budu uspješne, slijedit će treća u Budimpešti u Mađarskoj 19. srpnja. Nakon toga dogodile bi se utrke u kolovozu u Silverstoneu u Britaniji. Onda bi Španjolska ugostila utrku 16. kolovoza, slijedila bi Belgija 30. kolovoza. Završit će se klasičnom utrkom za Grand Prix u Italiji 6. rujna.

Kriket: Kao i drugi sportovi, kriket je u zastoju od ožujka kada je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila pandemiju. Međutim, sada ima naznaka da se ovaj sport polako vraća. Pakistan planira da ide na turneju po Engleskoj ovog ljeta na tri testa i tri T20 meča od kraja srpnja do početka rujna, rekao je pakistanski dužnosnik za kriket 29. svibnja.

Olimpijada: Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i vlada Japana donijeli su u ožujku, do sada nezabilježenu odluku da se Olimpijske igre u Tokiju, koje su trebale početi u srpnju, odgode za narednu godinu zbog pandemije. Sada su zakazane za 23. srpanj – 8. kolovoz, 2021. – ali pošto pandemija COVID-19 još nije gotova i vakcina još nije napravljena, dužnosnici se već sada pitaju je li i tada moguće održati Olimpijadu.

Atletika: Dijamantska liga planira održati tri događaja u kolovozu u Monaku, Gatesheadu i Štokholmu, nakon kojih bi uslijedili sastanci u Lausanni, Briselu, Parizu, Šangaju i moguće Rimu ili Napulju. Događaji u američkoj državi Oregon, Dohi, Kataru i Kini zakazani su za listopad.

Hokej na ledu: Nacionalna liga Sjeverne Amerike (NHL) najavila je krajem svibnja planove da obnovi utakmice, do sada je to jedina profesionalna liga na kontinentu koja je to učinila. Detalji još nisu jasni, ali Liga planira ići prvo na play-off utakmice koje uključuju 24 tima od ukupno njih 31. Utakmice bi se igrale na nekoliko lokacija. Timovima neće biti dozvoljeno da ponovo treniraju prije 1. srpnja. U Europi, Kontinentalna hokejaška liga (KHL) koju predvodi Rusija, najjača liga hokeja pored NHL-a, najavljuje da se planira vratiti 2. rujna.

Košarka: Nacionalna košarkaška liga (NBA) čini se da će ponovno otvoriti sezonu u srpnju, moguće u Orlandu na Floridi sa play-off utakmicama do početka rujna. Liga još treba odobriti plan, ali čini se da je izgledno da u bilo kojoj opciji neće biti uključeno svih 30 ekipa, piše RSE. U Europi, španjolska Liga Endesa će obnoviti finalni turnir sa 33 utakmice na jednom terenu koji bi mogao biti Grand Canaria. Još uvijek nisu postavljeni čvrsti datumi, ali srpanj bi mogao biti mjesec za novi početak.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.