VINKO ZADRO "Stjepan Božić mi je rekao da moram ići trčati na nasip ili kući, želim da je cijelu karijeru uz mene"

Vinko Soldo
Privatni album

Širokobriježanin Vinko Zadro slavio je u prvoj profesionalnoj borbi u karijeri. Na borilačkoj priredbi, “Road to the stars” borio se protiv Nehrudina Cikarića. Zadro je slavio prekidom u trećoj rundi i tako odlično krenuo u svoju profi karijeru.

"Radi se o momku koji je iskusan. Ima sedam profesionalnih borbi, a puno i amaterskih. Ima 30 godina i već je jako iskusan. Stjepan uvijek želi od tebe da se nadmudruješ, da boksaš, da ne primaš udarce, da ti je obrana važnija od napada. Tako sam i radio borbu. Iako, prvi je meč pa je bilo stresa i treme pred publikom. Nezgodno je malo u tim trenutcima provesti sve zahtjeve koje trener pred tebe stavi, ali u priliku sam ga slušao i završilo je pobjedom. Jako puno mi ovo znači", kaže Zadro za Hercegovina.info.

Vinko Soldo

Boksom se nije počeo baviti tako davno.

"Krenuo sam trenirati prije četiri godine. Došao sam rekreativno trenirati u Boksački klub Brotnjo iz Čitluka. Tu su mi puno pomogli Rafael Pervan, Vjekoslav Bošnjak i ostali momci iz kluba. S njima sam krenuo raditi prve mečeve i ligu. To su bili samo početci mog boksačkog puta", kaže nam Zadro.

Brat Vlado koji je također sportaš, bivši nogometaš HŠK Zrinjski usmjerio ga ka Zagrebu i proslavljenom hrvatskom boksaču.

"Pred jesen sam otišao u Zagreb kod Stjepana Božića. Sve je organizirao moj brat iz Amerike. On je želio da se ozbiljnije krenem baviti boksom. Nisu u obitelji bili baš sretni zbog toga. Kući su govorili kakav boks, nisam imao tada ni nikakvog iskustva. Kada sam stigao u Zagreb dočekao me Stjepan Božić. Moram reći da mi je on kao drugi otac. Pomaže mi, dobro smo kliknuli i cijenim ga i volim. Jedan dan mi je rekao samo da je sparing sutra u 18 sati. Došao sam na sparing i vidio Vitu Jelčića i ostale momke koji udaraju iz sve snage. Ja se s druge strane nisam u životu nikada ni potukao s nekim", kaže uz smijeh.

Vinko Soldo

"Ušao sam ring i Vito me tako "prebio". Radili smo šest rundi, a ja sam gotovo svaku tražio prekid. Slomio mi je i nos. Nakon toga Stjepan mi je u svlačionici rekao nešto što neću nikada zaboraviti, "Osvetit ću ja tebe", rekao je kroz šalu. Također upitao me hoću li sutra ići trčati na nasip ili ću morati ići kući. Ujutro odem trčati na nasip, jer mi je u glavi bila stvar da je ovo moj sport i da to želim", priča nam.

"Nakon nekog vremena organizirali smo i jedan seminar u Širokom Brijegu gdje sam upoznao Damira Belju. S njim sam krenuo u razgovore koji su mi puno pomogli. Njega obožavam kao i njegovu cijelu obitelj. Radio sam nakon toga jako puno amaterskih mečeva, lige, državno prvenstvo i sve više mi se boks počeo sviđati. Svaki novi sparing sam uvidio da sam korisniji i bolji i da mi ide. Beljo mi je govorio da imam "materijala", da mogu i tjerao me da jače radim. Znam da mi ne bi govorio da ne misli tako. Tako je krenula neka moja ozbiljnija priča", kaže.

Vinko Soldo

I dalje ostaje i u amaterskoj priči.

"Odlučili smo se za prvi profesionalni meč, budući da se sada može paralelno raditi profesionalni i amaterski. Naravno, želja mi je da radim što više amaterskih mečeva zbog iskustva i svega. Nadam se i nekom kampu i jačim sparinzima.

Puno je onih koji su mu pomogli da stigne do prve profesionalne pobjede. Stjepan Božić je prvi među njima.

Vinko Soldo

"To mi jako puno označi. Osjećam da je uz mene i da mi želi dobro. Volio bi da cijelu moju karijeru bude uz mene i ne bih ga mijenjao. Jednako tako i Damir Beljo koji mi daje snagu i mir. Želio bih se zahvaliti i drugima. Član sam BK Široki Brijeg i KBK Široki Brijeg. Tu moram spomenuti još neke ljude koji su uz mene pout Darke Lebe, BK Zagreb i Luku Pupeka, BK Mostar, BK Brotnjo, KBK Ljubuški i Ivanu Blaževiću, Anelu Cokiću jednom vrhunskom treneru i ljudini, Marinu Čarapini, Emilu Markiću, Juraju Soldi. Svi smo tu jedni za druge i pomažemo se. 

Vinko Soldo

Ima plan i želje za ližu budućnost.

"Otvorio sam sebi put. Cilj mi je biti na što više priredbi koje budu organizirane u regiji da odradim. Ukoliko se nešto dobro napravi, onda bi volio dovesti neki veliki događaj u Široki Brijeg. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.