U pravom borilačkom spektaklu uživalo 3000 gledatelja, Dorčiću Grand prix

box grand pri
Automobili su se parkirali i po pola kilometra daleko od dvorane, posjet daleko iznad uobičajenih borilačkih priredbi, više od 3000 ljudi! Svaka čast borcima, ali za opsadu Ljubuške dvorane razlog je bivši borac George Jure Čuvalo.  Nakon ovacija koje je doživio u rodnom mjestu svojih roditelja, Jure će svakako spokojnije uživati zasluženu mirovinu u dalekoj Kanadi.

Priče su očito prenošene 's koljena na koljeno', pa su mladi Ljubušaci pohrlili vidjeti danas 72-godišnjeg Čuvala, istinsku legendu svjetskog boksa. Na velikom ekranu drugi meč velikana Georgea Čuvala i Muhameda Alija. Mlada publika ne krije oduševljene, kažu - to je to, pravi boks. Scenografija vrhunska, za što organizatoru Savezu tajlandskog boksa - Muay thai BiH treba odati priznanje.

Burno pozdravljen spektakl otvara George Čuvalo. Slijede tri uvodne borbe, koje jednim imenom možemo nazvati balkanska površnost. Pri predstavljanju goropadni Tuzlak Isak Memišević brzo je splasnuo pred naletima nešto lakšeg Riječanina Zorana Majkića, predaja u prvoj rundi. Potom na ring izlaze Alen Mikić iz Orašja koji nakon prvih udaraca Širokobriježanina Ivana Solde nije imao volje za ustajanjem, a onda u ring ulaze izgledom goropadni Ljubušak Asmer Hrnjičević i nabijeni Mađar Richard Siladji. Nespremni Hrnjičević jedva je izdržao rundu i pol.

Uslijedio je prvi meč 'piramide' Arunas Andriuskevicius (Litva) protiv Mađara Tihamera Brunnera. Arunas je opravdao epitet "sibirski tigar", pobjeda na bodove, kao i u sljedećoj borbi između srčanog udaraca Srđana Brezara (Banja Luka) i tehnički superiornijeg Riječanina Zorana Dorčića, koji slavi također, na bodove.
Bez obzira što je kratko trajao, odličan je bio i sljedeći meč u superteškoj kategoriji između Sarajlije Dženana Muminovića i nabildanog Mađara Lasla Chene. Teži Muminović za tarzanski građenog Mađara bio je brz poput munje. Već u prvoj rundi Chene je triput u "carstvu snova", pa Muminović neočekivano brzo slavi.
Finale 'piramide' između Andriuskeviciusa i Dorčića, suci su bodovali neriješeno, borba je na koncu ipak pripala Dorčiću.


Jure Čuvalo 'nokautiran' na turniru u Ljubuškom
Ono što nisu mogli velikani boksa Mohamed Ali, George Foremen, Joe Fraizer -oboriti Georgea Čuvala na pod u ringu, u Gradskoj dvorani u Ljubuškom učinila je plastična stolica. U iščekivanju finalnog meča pod bivšim borcem popustila je stolica, pa se 72-godišnji Čuvalo na trenutak našao na podu dvorane! Naravno slijedile su kritike na račun organizatora što nije osigurao temeljitu, počasnu stolicu. Ako je zakazao kod stolice, organizator Savez tajlandskog boksa se pobrinuo za poseban ugođaj, fotografiranje s rodbinom u ringu uz konfete i vatromet izvan dvorane.

Gledatelje pozdravili Jurisić, Barbarić i Čolak
Međunarodni memorijalni kup tajlandskoga boksa "Ludvig Lutko Pavlović" nosi ime po ovom Ljubušaku, kojeg smatraju i prvom žrtvom Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini. Spomenuto natjecanje u pravilu donosi dobre borbe. Glavni sponzor 14. kupa bila je Zapadnohercegovačka županija, a na početku borilačke večeri uz premijera županijske Vlade dr. Zvonka Jurišića, posjetitelje su pozdravili Nevenko Barbarić, načelnik općine Ljubuški, i opunomoćenik počasnog predsjednika saveza tajlandskog boksa Dragana Čovića, državni ministar pravosuđa Bariša Čolak.

Dušan Musa, VL | LJ::portal