VIDEO  ŠIROKOBRIJEŽANIN MARKO KRALJEVIĆ "Željko Mavrović me poslao u Njemačku i dao riječ za mene, moji ciljevi su visoki"

Marko Kraljević
Alexandre Gorodny

Širokobriježanin Marko Kraljević u svojoj prvoj profesionalnoj borbi u disciplini full contact svladao je Peju Guberca iz Švicarske u kategoriji do 86 kilograma u okviru Steko's Fight Night 2022. Steko's Fight Night najveći je kickboxing borilački događaj u Njemačkoj čije borbe dosežu milijunsku publiku zaljubljenika u ovaj borilački sport. U okviru ovogodišnjeg izdanja Steko's Fight Night održanog 18. studenoga u dvorani Circus Krone u Münchenu gledatelji su mogli uživati u 11 sjajnih borbi u nekoliko različitih disciplina kickboxinga.

U drugoj borbi (3x2 min) večeri Marko Kraljević je silovito krenuo, pokazao se kao agresivan napadač koji je s nekoliko sjajnih udaraca uspio uzdrmati svoga protivnika i tako natjerati suce na brojanje pred kraj prve i druge runde.

"Borba je bila dobra. Bio sam agresivan kao i uvijek, to je nama Hercegovcima u krvi. Najviše sam želio osjetiti tu prvu profesionalnu borbu i uživati u svakom trenutku. Želio sam da me obuzme emocija, ali ne toliko da se izgubim u meču. To se pokazalo jako dobro. Bio sam "unutra" i fokusiran. Prve dvije runde sam odradio fenomenalno, imao sam ga uzdrmanog. Treću rundu sam kondicijski zakazao, ali sam se lijepo okretao i držao sredinu ringa. Nisam napustio da me prebacuje i lupa kako želi. Trener mi je rekao da je borba izgledala kao da sam već imao profesionalne susrete. Bio sam siguran u sebe, a to je jako bitno za prvu borbu, jer se dosta boraca pogubi, što se na ovom fight nightu i pokazalo. Tko ima čvrstu glavu u tim trenutcima taj je u prednosti. Kao i svaki sportaš, nije da sam baš prezadovoljan, ali sam sretan zbog načina funkcioniranja u ringu. Čuo sam kut i napravio sam sve što mi je rečeno. Što se tiče moji performansi i izvedbe, to je bilo na mojih 20 posto", kaže Kraljević za Hercegovina.info.

Marko Kraljević

Na svjetsko prvenstvo nije otišao iz bizarnog razloga, a za svoj prvi meč spremao se dva mjeseca, ali i uz koronu.

"Radili smo posljednjih osam tjedan za ovu borbu. Trebao sam ići na Svjetskog prvenstvo u Englesku, no nisam išao iz nevjerojatnog razloga. Došao sam u zračnu luku bez putovnice i nisam mogao ići. Propala mi je jedna od ozbiljnijih prilika za koju sam bio posebno spreman. Nakon toga sam nastavio s jakim treninzima i sparinzima. Moram istaknuti kako sam u tom razdoblju dobio i koronu, dva tjedna prije borbe. To me malo unazadilo", dodaje. 

Nakon meča se zahvalio Pavlici i Ivanu Šteki, sinu i unuku pokojnog Ivana Šteke koji je 1998. godine pokrenuo Steko's Fight Night. Pobjedu je pak posvetio ocu koji se raduje njegovim borbama.

"Bili su mi otac i brat te djevojka. Oni su mi najveća podrška. Moj otac je branitelj, prošao komandnu obuku i Šepurine i vojnik je cijeli život. On je uzbuđen više od mene kad izlazim u ring i raduje se. Ovo što sam pobjedu posvetio Vukovaru, otac me tako odgojio. Da me netko ne bi krivo shvatio od mojih brojnih prijatelja, ja samo poštujem svoje. Otac mi je bez mirovine, cijeli život se muči i bori sa svojim rukama. On mi je pokazao put i ja ga pratim. Uz pomoć ljudi i naviše Boga, za sada ide dobro".

Zanimljivo, Kraljević je u ring došao s karate borilišta.

"Do 15 godine dok sam živio u Širokom Brijegu sam trenirao karate, trenirao me Žare Kraljević. Bio sam i u BiH i u Hrvatskoj reprezentaciji i sudionik Svjetskog prvenstva u Španjolskoj 2013. godine. Više puta sam bio prvak. Posljednji veliki rezultat mi je drugo mjesto na prvenstvu Hrvatske. Tada sam pobijedio našeg Anđela Kvesića također Širokobriježanina. Nakon toga sam zbog karatea preselio u Zagreb. Igrom slučaja sam se prebacio na boks u zagrebačku Lokomotivu, tako da zadnjih šest godina boksam. To sam nastavio ovdje u klubu "Šteko" u Njemačkoj. Oni su poznati po kickboxu. Izabrani su za najjači klub s borilačkim vještinama. S njima sam bio prvi na prvenstvu Njemačke. Braća Šteko su naslijedili svoj talent od oca i vode klub sjajno. Tu su momci iz Turske, Grčke, Tajlanda i brojnih zemalja diljem svijeta".

Marko Kraljević

Karate mu je kaže sada velika prednost u ringu.

"Početkom 2017. godine je krenuo taj moj put. Imam 14 amaterskih mečeva u Hrvatskoj i dva internacionalna za reprezentaciju. Kada sam krenuo s boksom pitao sam se što mi nosi karate. No, Bog ima svoj put i sve te stigne kako sanjaš. Zbog karatea mi sada teško tko može braniti noge. To mi je sada prednost. Nakon samo tjedan dana sam počeo povezivati boks, ruke, noge s udarcima i kickovima. Nisam još 100 posto siguran borac, ali s vremenom će to biti moja kompletnost.

Marko Kraljević

Nije isključeno da bude i samo boksač.

"Planiram se u WKU organizaciji graditi i stvarati iskustvo. Moji ciljevi su visoki i ne planiram ih smanjivati već naprotiv. Bez cilja ovo nema ni smisla raditi. Cilj mi je dođi do većih organizacija u kikboksu ili boksu. U klubu su me pitali što želim od to dvoje rekao sam da mi je svejedno da sam borac i da ću se prilagoditi. Kada bi se meni pitalo ja bi uvijek izabrao boks jer je to za mene nekako kraljevski sport. No, svejedno mi je. Iz kluba be planiraju malo više uključiti u amaterski boks, dok u K-1 i full contactu rijetko kada imaju amaterski mečevi. Vidjet ćemo kako ćemo sve ići".

Velikan hrvatskog boksa Željko Mavrović ga je spremao za natjecanja. On ga je i uputio u Njemačku kaže nam Marko.

"Kada sam prestao s karateom svi su mislili da od mene u borilačkom sportu više ništa neće biti. No ja sam nastavio sam. Nakon rada u Lokomotivi radio sam sa Željkom Mavrovićem. On me spremio i poslao za Njemačku. Ovdje sam stigao na njegovu preporuku. On mi je prijatelj na dnevnoj bazi i dao je riječ za mene. Spremao me i za prvenstvo Hrvatske gdje sam izgubio od stranog protivnika. No, to je bio poraz na sudačke odluke. Već sam ga tri puta pobijedio, a tada sam poražen samo zbog sudaca. Čak mi je i Željko poslije meča rekao da je to čista moja pobjeda. Taj dečko je mlađi pod mene i netko je trebao ići na U-22 prvenstvo. Njemu je trebala pobjeda, a ja nisam mogao ići. Tako da vam je sve jasno".

Marko Kraljević

Hrvatski borci su odlični, no otkriva nam čiji bi put želio slijediti. 

"Sve su to odlični borci. Antonio Plazibat je odličnoj fazi prvi je izazivač u Gloryju kao i Hrgović. Tu su još Petar Milas, Marko Milun, Alen Babić i brojni drugi. S radom i ovakvim tempom kojim ću nastaviti ja sebe ne vidim ispod njihove razine, možda čak i više. Sviđa mi se Hrgovićev stil boksa. S druge strane Alen Babić je agresivan i srčan. Sviđa mi se njegov stil i boksački i životni. Moram spomenuti Roberta Soldića, našeg momka porijeklom iz Viteza. On i Cro Cop su neka slična priča i ta razina boraca mi se sviđa i prema težim", rekao nam je ovaj 24-godišnji borac.

Kraljević se još uvijek mora boriti pod Njemačkom zastavom. Njegova jedina želja je da to bude pod onom hrvatskom. No, za to su potrebni hrvatski sponzori. Sada je skrenuo pozornost na sebe, pa se možda i to dogodi u bližoj budućnosti.