MUAYTHAI SPEKTAKL U MOSTARU Razgovarali smo s "Mostarskim vukom" Danijelom Bartulovićem

tajlandski boks,muaythai,Danijel Bartulović,Marin Čarapina
Danijel Bartulović

Sredinom idućeg mjeseca, točnije 16. srpnja, u dvorani Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača u Mostaru održat će se muaythai spektakl. U glavnim ulogama bit će dva mostarska borca iz kluba 'Hunter' Marin Čarapina i Danijel Bartulović. Čarapina će se u meču večeri boriti za titulu prvaka Europe gdje će mu u ringu s druge strane stajati Osječanin hercegovačkih korijena Ivan Horvat, inače član kluba 'Ludvig Pavlović' iz Ljubuškog.

tajlandski boks,muaythai,Danijel Bartulović,Marin Čarapina

 Marin Čarapina

S druge strane Danijel Bartulović odradit će svoj prvi profesionalni meč u superteškoj kategoriji gdje će mu protivnik biti prvak Srbije Nikola Simanić. Bit će to drugi i glavni 'Super Fight' meč večeri.

"Događaj je pod okriljem svjetske asocijacije tajlandskog boksa WMC. Na istom ćemo nastupiti ja i moj kolega iz kluba Marin Čarapina koji smo na službenoj listi boraca svjetske asocijacije. Imamo tu čast da smo tu prvi iz BiH, odnosno iz Mostara. Održat će se četiri profesionalna meča. Marin će se boriti za titulu europskog prvaka, dok ja radim superteškaški meč, prvi profesionalni u karijeri. Borit ću se protiv jednog odličnog dečka, Nikole Simanića koji je prvak Srbije", kaže za Danijel Bartulović Hercegovina.info.

tajlandski boks,muaythai,Danijel Bartulović,Marin Čarapina

"Mostarski vuk" Danijel Bartulović

U ovaj sport je ušao još prije 13 godina.

"Počeo sam trenirati 2009. godine na nagovor prijatelja i od tada sam u ovom sportu. Već 2013. godine natjecao sam se na državnom prvenstvu Hrvatske gdje sam u seniorima bio drugi, a dvije godine kasnije postao sam i prvak Hrvatske. Zbog privatnih obaveza, tek sada se ponovno vraćam u ring. Sve je do sada bilo amaterski, a sada idem s profesionalnom pričom nakon 13 godina treniranja", kaže nam.

Brojni i nisu upoznati s tajlandskim boksom.

tajlandski boks,muaythai,Danijel Bartulović,Marin Čarapina

"Naš klub 'Hunter' postoji od 2003. godine. Voditelj je Miro Velagić. On je glavni trener i jedini trener s položenom licencom. On je 2008. godine bio na Tajlandu gdje je sve ispolagao. Tajlandski boks ranije nije bio popularan. Međutim, prije petnaestak godina se pojavio i kod nas. Dosta ljudi i ne zna o kakvom se sportu radi. On je dosta sličan kickboxu, s tim da je filozofija borbe različita. Koriste se udarci koljenima, laktovima, šakama i nogama. Nema udaranja u genitalije i potiljak, a dozvoljeno je klinčanje i bacanje u klinč. Puno je čvršći od kickboxa".

Istaknuo je još neke mostarske borce.

"Spomenuo bih Petra Drežnjaka. On je potakao iz našeg kluba, s tim da je kasnije prešao kod pokojnog Slavena Planinića. Petar povremeno dođe kod nas. On je bio amaterski svjetski prvak. Treba spomenuti i Marija Miletića osvajača zlatne medalje na prvenstvu Hrvatske. Kada je u pitanju Mostar, imamo sigurno preko 100 momaka koji su ovom sportu".

Dodao je nešto i o financijskom djelu.

"Što se tiče borilačkih sportova, znamo kako su u njima samo najveće zvijezde plaćene. Boks je najplaćeniji, iza toga ide MMA. Međutim, kada je netko dobar i probije se na međunarodnu scenu, bori se s "velikim facama", onda se tu mogu očekivati i veća financijska sredstva. U početku je teško. Dosta stvari si sami morate isfinancirati, nadajući se da će sve krenuti kako treba", ističe.

tajlandski boks,muaythai,Danijel Bartulović,Marin Čarapina

Tajlandski boks je postao olimpijski sport. Natjecanje će biti 2024. godine na Olipijskim igrama u Parizu. Bartulović se nada nastupu na istima.

"Moj prvi cilj je da i ja kroz dogledno vrijeme radim borbu za titulu prvaka Europe u teškoj kategoriji. Ako Bog da planiram i nastup na Olimpijskim igrama 2024. godine. Do tada ću aktivno sudjelovati u profesionalnim vodama. Kako će to biti ne znam. Neka Bog sve posloži i neka ide u njegove ruke. Ja se nadam da će sve ići kako treba".

Objašnjava i benefite.

"Ukoliko su vaši rezultati dobri na amaterskoj i profesionalnoj razini, savez vaše države, u našem slučaju to je BiH, će vas pozvati u reprezentaciju. Dobra stvar Olimpijskih igara, kada je riječ o tajlandskom boksu je ta, da će osvajač zlatne medalje biti nagrađen doživotnom naknadnom od svjetske organizacije tajlandskog boksa".

Dotaknuo se i nedavno preminulog Slavena Planinića koji je bio majstor borilačkih vještina.

"Pokojni Slaven Planinić mi je bio jako drag čovjek. Imam veliki respekt prema njegovim djelima i svemu što je on radio. Puno je napravio po pitanju sporta, veliki broj mladih je okrenuo na pravi put. Donio je ovdje brazilsku jiu-jitsu i MMA sporta u Mostar. Brojni su momci nastupili pod njegovim klubom i napravili velike rezultate; Domagoj Soldo, Dražen Šimunović, Petar Drežnjak, Marin Puljić i drugi. Jako mi je žao što se dogodilo to što se dogodilo. I danas sam šokiran. Slaven Planinić je puno toga učinio za sport. Na ovim prostorima je bio jedan od najboljih".

Bartulović je pozvao sve da krenu s treniranjem, ali i da idući mjesec pruže podršku njemu i njegovom kolegi Marinu Čarapini.

"Pozivamo sve zainteresirane momke koji se žele baviti nekim borilačkim sportom, pa i rekreativno, da krenu tim putem. Imaju sve preporuke. Mislim da će se brojnima to i svidjeti. Neka što više momaka trenira, to je jako potrebno danas u ova vremena. Također pozivam sve da budu s nama 16.7. u Kosači i podrže nas u našim borbama. Očekuje nas uistinu pravi spektakl. Bit će tu brojni regionalni glazbenici koji će uveličati ovaj događaj", rekao je Danijel Bartulović za Hercegovina.info

tajlandski boks,muaythai,Danijel Bartulović,Marin Čarapina

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.