Mladi Mostarac pred vratima profesionalnog MMA

David Pušić
David Pušić

Preko 200 medalja sa različitih međunarodnih natjecanja u judu te deset titula prvaka države, bronca sa Balkanskog judo prvenstva, srebro na Europskom prvenstvu u brazilskom jiu jitsu su samo neki od razloga koji su doveli do vrlo uspješnog debija 22-godišnjeg Davida Pušića na FNC-ovom amaterskom MMA turniru u Zagrebu.

„Trenutno se natječem u amaterskoj MMA ligi u lakoj kategoriji. Prvi turnir sam imao u Zagrebu prije lockdowna, gdje sam pobijedio u dvije borbe protiv boraca iz Republike Hrvatske, ali sam zaustavljen u polufinalu na pomalo naivan način od iskusnijeg borca iz Azerbajdžana. Mogu reći da je dobro iskustvo za prvi put i u budućnosti mogu samo napredovati“, rekao je David Pušić.

Mostarac trenutno boravi u Splitu i član je kluba „Đakolerosi“ gdje su mu treneri Ivica Franjić i Robert Plazibat, otac poznatog hrvatskog borca Antonia Plazibata. Zbog situacije s virusom COVID-19 natjecanja su do daljnjega odgođena, ali forma ne smije patiti stoga se treninzi odvijaju u prilagođenim uvjetima koji su u skladu s epidemiološkim mjerama.

Naglašava kako uz sve navedene uspjehe idu i mnoga odricanja. „Uloženi trud na treninzima nije dovoljan ukoliko nismo disciplinirani u životu van dvorane. Navikao sam da društveni život stavim u rezervu, čak toliko da ne odem na piće vikendom. Na kraju sam se morao i odseliti u drugu državu kako bi još više napredovao. To je jednostavno ulog koji svaki uspješan sportaš mora podnijeti“, ističe David.

U svijet borilačkih vještina kročio je s nepunih pet godina života. Već u samim počecima bilo je jasno da je u pitanju veliki talent, jer bi se s gotovo svakog natjecanja vraćao sa medaljom oko vrata. Stoga nije iznenađujuća činjenica da je kroz petnaestak godina natjecanja nanizao zavidan broj uspjeha.

Zbog moga konstantnog inzistiranja da se bavim sportom, otac me upisao na judo i plivanje istovremeno. U tim godinama ja nisam ni znao što koji sport znači, tako da mislim da je pametno postupio. Nakon 3 godine odlučio sam da ću nastaviti trenirati samo judo.“, rekao je David Pušić.

Obično prelazak u srednjoškolske klupe otvori kod osobe neke nove vidike, tako je bilo i u njegovom slučaju. Uz judo je počeo trenirati i brazilski jiu jitsu koji mu se uvukao pod kožu, te je veći dio svoga vremena i truda posvetio tom sportu. Ubrzo se odlučio za odlazak na Europsko prvenstvo u BJJ-u, na kojemu je sa svega 17 godina osvojio srebro u seniorskoj konkurenciji, gdje se borio protiv starijih i iskusnijih boraca. Upravo ta medalja ga je potaknula da se još više upusti u „slobodniji“ stil borbe.

„Tada sam počeo trenirati MMA u Zagrebu, gdje sam se kroz period od pola godine upoznavao s novim pogledom na borbu i principima primjenjivanja novih tehnika. Međutim tada na scenu dolazi korona virus zbog kojega sam se vratio u Mostar. Kada se lockdown završio preselio sam u Split gdje ću nastaviti svoju karijeru koja će biti isključivo u MMA-u“, izjavio je borac.

Na nove uspjehe ovaj mladi borac će morati pričekati dok se stabilizira situacija s aktualnim  virusom, a do tada nastavlja trenirati još jače. Svojim stavom i borbama ukazuje na to da mu samopouzdanja ne manjka, a dodatan vjetar u leđa mu je i stalna podrška obitelji i trenera. „Nimalo ne sumnjam da ću kroz brz period ući u profesionalni MMA. Nestrpljivo čekam da se smiri ova situacija s virusom jer sam gladan novih prilika za dokazivanje. Tada ćete sigurno čuti za mene !“, poručio je David Pušić.