MEČ STOLJEĆA Fury ili Usik - traži se apsolutni prvak teške kategorije nakon 25 godina

Fury Usik
Profimedia

Boks će nakon 25 godina večeras dobiti apsolutnog prvaka teške kategorije nakon ishoda borbe u Rijadu između Britanca Tysona Furyja i Ukrajinca Oleksandra Usyka.

S jedne strane, Britanac drži WBC naslov u teškoj kategoriji od 2020. i druge od svoje tri epske borbe protiv Deontaya Wildera, dok Ukrajinac ima WBA, WBO i IBF pojas otkako je 2021. skinuo s trona Britanca Anthonyja Joshuu.

Pobjednik - ako ga bude - postat će prvi neprikosnoveni prvak u teškoj kategoriji nakon Lennoxa Lewisa, okrunjenog 1999. u Las Vegasu. Te godine, 11 godina nakon svog olimpijskog naslova u Seulu, Lewis je stigao do naslova nakon pobjede na bodove protiv Evandera Holyfielda.

25 godina kasnije, upravo u Saudijskoj Arabiji, u Rijadu, koji je postao svjetska prijestolnica boksa, održat će se prestižna borba.

Fury, 35-godišnji dvometraš, imao je neugodnu epizodu u pobjedi protiv MMA borca ??Francisa Ngannoua u listopadu, ali od tada je skinuo višak kilograma. S 37 godina, Usyk, bivši apsolutni prvak u poluteškoj kategorijite, također olimpijski pobjednik 2012., niži je od Britanca 15 centimetara, ali je već trijumfirao nad višim protivnicima, osobito dva puta protiv impozantnog Anthonyja Joshue.

Ne bojeći se superlativa, promotor Frank Warren opisao je ovu borbu kao "najvažniju u 21. stoljeću", onu vrstu borbe koja se "događa samo jednom u generaciji".

O ishodu meča se u svakom slučaju raspravlja, jedni naginju "Gipsy Kingu" Furyju, visokom i lukavom, drugi Usiku, sposobnom da se osloni na svoju iznimnu brzinu ruku i nogu.

"Tyson Fury bi trebao pobijediti na bodove", predvidio je Lewis za BBC.

"Ima duže ruke i veću sposobnost kretanja, ali Usik je "najčišći i najbolji boksač s kojim će se Fury suočiti u svom životu", upozorio je Tony Bellew.

Završne pripreme bile su nepredvidive kao i dva borca. Nakon kaosa izazvanog udarcem glavom koji je Furyjev otac zadao članu Usikove pratnje, boksači su bili prilično mirni i puni poštovanja tijekom konferencije za novinare, organizirane u četvrtak na zagušljivoj vrućini u otmjenoj četvrti Ryad Boulevard.

Fury je odbio tradicionalno unošenje lice u lice, dok je Usik nažvrljao pjesmu. "Idemo stvarati povijest", jednostavno je rekao Ukrajinac.

Očekuje se da će Fury i Usik, koji imaju klauzulu i za revanš, dobro zaraditi od ove borbe, a prema nekim procjenama Britanac bi u džep spremio najmanje 116 milijuna eura. Boksači su prije dvoboja imali besprijekoran učinak: 34 pobjede i jedna neodlučena borba za Furyja, u usporedbi s 21 pobjedom u isto toliko borbi za Usika.

Dvojica muškaraca također dijele jedinstvene, čak izvanredne životne putove. Britanski div izmučene duše, iz loze irskih Cigana vještih u boksanju golih prstiju, iskusio je visine, ali i pad u pakao, često govoreći o svojim bipolarnim poremećajima, problemima s ovisnošću i depresiji.

Usik je vidio kako su mu se život i karijera okrenuli naglavačke s invazijom Rusije na njegovu zemlju 2022. Nakratko angažiran na fronti, od tada je preuzeo ulogu amblema Ukrajine u ratu.

Večeras će se pobjednik pridružiti elitnoj skupini velikih boksačkih imena apsolutnih prvaka, od Jacka Dempseyja do Mikea Tysona, Joea Louisa i Mohameda Alija.

Sportnet.hr