JUDO KLUB HERCEG Ivano Đinkić peti na europskom kupu u Mađarskoj, zapaženi rezultati i ostalih boraca

JUDO KLUB HERCEG Ivano Đinkić peti na europskom kupu u Mađarskoj, zapaženi rezultati i ostalih boraca
Judo klub Herceg

Proteklog vikenda održan je europski kup u judou u Mađarskoj u gradu Gyoru udaljenom 650 kilometara od Mostara. Na kupu su sudjelovale reprezentacije Europe i Azije točnije njih 29. Među tih 29 ekipa bila je i Bosna i Hercegovina. Veliki dio reprezentacije Bosne i Hercegovine čine i judaši najmlađeg mostarskog judo kluba Herceg. 

U Gyoru je 5 članova Hercega sudjelovalo na natjecanju i to Ivana Buntić, Lana Čović Stanić, Nina Grubišić Čabo, Ivan Milićević i Ivano Đinkić.

Najveći uspjeh ostvario je Đinkić -73kg osvojivši vrlo dobro peto mjesto u konkurenciji od čak 41. judaša. U prvom kolu Đinkić je savladao Derek Marczaka iz Velike Britenije. Drugo kolo donijelo je veliki test i prvog nositelja turnira Lucia Tavolettu iz Italije. Ovaj meč Ivano pobjeđuje u posljednjim trenucima regularnog dijela i tako ostvaruje najveću pobjedu u svojoj judo karijeri. U trećem kolu pobjeđuje Bulcsu Pintera iz Mađarske. U četvrtfinalu Ivano u borbi punoj preokreta ipak pobjeđuje još jednog Mađara i nositelja Tamas Csanya.

Polufinalni meč gubi od predstavnika Rumunjske Davida Glige i tako ostaje bez finala.

U borbi za treće mjesto ne uspijeva pobijediti Mađara Balazs Bertalana i tako na žalost ostaje bez medalje. Podsjetimo Đinkić je državni prvak i ovogodišnji prvak balkana što ga svrstava u jednog od najboljih judaša koje Bosna i Hercegovina trenutno ima.

"Ovo peto mjesto će donijeti značajan broj bodova za Đinkića i na svjetskoj i europskoj rang ljestvici te je za očekivati da će od slijedeće godine  Ivano biti među nositeljima. To je na ovakvim natjecanjima jako bitno radi lakšeg ždrijeba. Primjerice, već u drugom kolu Ivano je išao na prvog nositelja a s ovim bodovima i s bodovima koje je već ranije osigurao to od slijedeće godine vrlo vjerojatno neće biti slučaj.  Ovo je zaista veliki rezultat za Đinkića budući da je on tek ulazna godina kadeta a u našem sportu kadetska konkurencija traje 3 godine" izjavio je Marko Zrimšek, glavni trener judo kluba Herceg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Đinkića najzapaženiji nastup imala je i Nina Grubišić Čabo -70kg.
Ona je došla među osam najboljih judašica europa kupa. Pobjedila je u borbama protiv Rumunjke Rebece Caraghiuela i Čehinje Anne Krouzove. Zaustavljena je u cetvrtfinalu od Latvijke Navickajite Marte.

Čović Stanić bila je bolja u prvom kolu od Mađarice Baszanyi Dorke a poražena je u slijedećem kolu od Latvijke Barbare  Endriekute.  Ivana Buntić u prvom kolu prolazi Mađaricu Boglarku Bago a njen put zaustavila je Latvijka Varvara Kuchar.

Ivana Milićevića u prvom kolu zaustavio je Ukrajinac Mosin Oleksandar te nije imao pravo na popravne borbe.

"Svi naši predstavnici na EU kupu u Gyoru su prva godina kadeta. Pred njima je još dvije godine kadetskog juda a već ostvaruju zapažene nastupe. S pravom mislimo kako će se na europskoj razini u iduće dvije godine puno "pitati" naše momke i cure. Ovim putem još jednom od srca čestitam našim momcima i curama na izvrsnom nastupu u Gyoru. S ovakvim pristupom treningu i natjecanju granica je sami vrh europskog juda, što je i konačni cilj našeg kluba", dodao je Zrimšek

Nakon turnira Hercegovci i Hercegovke ostali su na trodnevnom sparing kampu te su imali priliku napredovati uz najbolje europske i azijske judaše. Osim ekipe koja se natjecala na kupu kampu je prisustvovala i Gabriela Raič, državna prvakinja te brončana s prvenstva balkana ove godine. Ona tek slijedeće godine ulazi u kadetsku konkurenciju te je također jedna od perspektivnih sportaša Hercega. Iz kluba su se zahvalili Gumi X na pomoći pri odlasku na ovaj organizacijski zahtjevan turnir.

Do kraja godine judo klub "Herceg" ima u planu i još nekoliko turnira od čega jedan već ovog vikenda i to u Zagrebu na Kupu Like.  Osim natjecanja Herceg će za svoje članove i organizirati polaganje za više judo pojaseve.