Ivano Đinkić, član judo kluba Herceg, među 16 najboljih judaša svijeta

Ivano Đinkić, član judo kluba Herceg, među 16 najboljih judaša svijeta
Judo klub Herceg

Proteklog tjedna održano je svjetsko judo prvenstvo za mlade do 18 godina u Sarajevu. Turniru je prisustvovalo oko 500 judaša iz 60 zemalja širom svijeta. Član judo kluba Herceg, novog judo kluba u gradu na Neretvi, Ivano Đinkić zabilježio je odličan nastup u kategoriji do 73 kila.
Podsjetimo, Đinkić je standardni član BiH judo reprezentacije te je ovogodišnji kadetski prvak države u gore pomenutoj kategoriji.

Prvo kolo Ivano je bio slobodan, dok mu je ždrijeb u drugom kolu donio predstavnika Gvineje Alhassane Diallo, koji je inače brončani na ovogodišnjem prenstvu Afrike.

Đinkić je ovaj meč odradio na vrhunskom nivou te je već u ranoj fazi meča poveo na kontru a odmah dva napada iza toga završava meč efektno.

U šesnaestini finala Ivano se bori protiv predstavnika Japana Kihara Keito. Keito je član Tokai školskog kluba te je u kadetskom uzrastu jedan od najboljih judaša iz cijelog Japana. Keito je porazio Đinkića zahvatom držanja na podu i prošao dalje. Očekivano, predstavnik Japana je sve svoje protivnike do kraja efektno pobjedio i tako došao do titule svjetskog kadetskog prvaka.

Iz judo kluba Herceg ističu kako su zadovoljni nastupom Đinkića i činjenicom da je od cijele BH judo reprezentacije među rijetkima koji su došli do šesnaestine finala te da je bilo malo više sreće u ždrijebu da se moglo i korak dalje. Također iz kluba ističu kako su ponosni na činjenicu da je upravo njihov član bio u mogućnosti raditi borbu sa najboljim na svijetu i ostaviti više nego dobar dojam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, Đinkić je tek ulazna godina kadeta a u judou kadetski uzrast traje tri godine pa se iz kluba s pravom nadaju kako najbolje godine za perspektivnog judaša tek dolaze. Također valja napomenuti kako je turnir protekao u vrhunskoj organizaciji u režiji judo saveza Bosne i Hercegovine.

Judaši mostarskog Hercega trenutno se nalaze na pripremama u Solinu a odmah potom sudjeluju na prvenstvu balkana do 15 godina u Grčkoj a nakon toga na prvenstvu balkana do 18 godina u Turskoj.