Ivano Đinkić, član judo kluba Herceg, među 16 najboljih judaša svijeta

Judo klub Hercegovac,Ivano Đinkić,Judo
Judo klub Herceg

Proteklog tjedna održano je svjetsko judo prvenstvo za mlade do 18 godina u Sarajevu. Turniru je prisustvovalo oko 500 judaša iz 60 zemalja širom svijeta. Član judo kluba Herceg, novog judo kluba u gradu na Neretvi, Ivano Đinkić zabilježio je odličan nastup u kategoriji do 73 kila.
Podsjetimo, Đinkić je standardni član BiH judo reprezentacije te je ovogodišnji kadetski prvak države u gore pomenutoj kategoriji.

Prvo kolo Ivano je bio slobodan, dok mu je ždrijeb u drugom kolu donio predstavnika Gvineje Alhassane Diallo, koji je inače brončani na ovogodišnjem prenstvu Afrike.

Đinkić je ovaj meč odradio na vrhunskom nivou te je već u ranoj fazi meča poveo na kontru a odmah dva napada iza toga završava meč efektno.

U šesnaestini finala Ivano se bori protiv predstavnika Japana Kihara Keito. Keito je član Tokai školskog kluba te je u kadetskom uzrastu jedan od najboljih judaša iz cijelog Japana. Keito je porazio Đinkića zahvatom držanja na podu i prošao dalje. Očekivano, predstavnik Japana je sve svoje protivnike do kraja efektno pobjedio i tako došao do titule svjetskog kadetskog prvaka.

Judo klub Hercegovac,Ivano Đinkić,Judo

Iz judo kluba Herceg ističu kako su zadovoljni nastupom Đinkića i činjenicom da je od cijele BH judo reprezentacije među rijetkima koji su došli do šesnaestine finala te da je bilo malo više sreće u ždrijebu da se moglo i korak dalje. Također iz kluba ističu kako su ponosni na činjenicu da je upravo njihov član bio u mogućnosti raditi borbu sa najboljim na svijetu i ostaviti više nego dobar dojam.

Također, Đinkić je tek ulazna godina kadeta a u judou kadetski uzrast traje tri godine pa se iz kluba s pravom nadaju kako najbolje godine za perspektivnog judaša tek dolaze. Također valja napomenuti kako je turnir protekao u vrhunskoj organizaciji u režiji judo saveza Bosne i Hercegovine.

Judaši mostarskog Hercega trenutno se nalaze na pripremama u Solinu a odmah potom sudjeluju na prvenstvu balkana do 15 godina u Grčkoj a nakon toga na prvenstvu balkana do 18 godina u Turskoj.