IVAN KVESIĆ "U četiri godine nisam izgubio meč za Hrvatsku"

IVAN KVESIĆ "U četiri godine nisam izgubio meč za Hrvatsku"
HKS

Za oproštaj od Guadalajare, još jedna medalja. Četvrta za Hrvatsku s ovog seniorskog Europskog prvenstva. Naime, naša muška reprezentacija u borbama i sastavu - Enes Garibović, Ivan Kvesić, Anđelo Kvesić, Ivan Martinac, Zvonimir Živković, Ante Mrvičić i Jakov Bunjevac - osvojila je brončano odličje, prenose Sportske novosti.

Za ovaj komadić plemenitog metala valjalo je "prebiti" Crnogorce i naši su dečki to i učinili. Hrvatska je svladala Crnu Goru 3-1. Nadmoćan je bio Ivan Kvesić koji je ostvario prvi bod glatkom, uvjerljivom pobjedom 8-0. U idućem nastupu, brat mu je Anđelo Kvesić izgubio 4-0, čime su Crnogorci poravnali ukupno gledano na 1-1.

Treći je izašao u borbu od naših Ivan Martinac. U prvoj polovici puno taktičkog nadmudrivanja, ali bez pomaka, da bi potom Ivan krenuo. Sjajna serija za pobjedu 6-0 ili vodstvo Hrvatske, 2-1. Potom je red došao na svježeg, iz Guadalajare upravo, europskog doprvaka u kategoriji do 84 kg, Varaždinca Enesa Garibovića. Na njemu je bilo donijeti Hrvatskoj treći pobjednički bod i kolajnu oko vrata. Garibović je svoju borbu završio neodlučeno (1-1), ali je proglašen pobjednikom zbog senshua ili prvog osvojenog boda.

- U četiri godine nisam izgubio meč za reprezentaciju - podsjetio je, naglasio ne bez ponosa Ivan Kvesić. Njegov imenjak, Ivan Martinac imao je nemalenih problema još samo koji sat prije početka borbe s Crnogorcima.

- Još sam se u nedjelju ujutro mučio s ukočenim vratom, kao i raznim problemima posljednjih tjedana, poput uostalom i ostalih kolega iz reprezentacije. Zato je ova medalja dodatni veliki uspjeh.

Hrvatska je u Guadalajari, da sažmemo, osvojila četiri medalje na Europskom prvenstvu. Ženska vrsta u borbama je srebrna (Lucija Lesjak, Lea Vukoja, Sadea Bećirović, Mia Greta Zorko), Enes Garibović je pojedinačno srebrni u poluteškoj kategoriji (-84 kg), a Anđelo Kvesić brončani u teškoj (+84 kg), plus sada su i dečki brončani u momčadskoj konkurenciji.

Inače, najviše zlata je osvojila Njemačka - četiri, a najviše odličja Italija - 11. Nemojmo smetnuti inače i još dvije hrvatske medalje, ali u parakarateu. Daniela Topić obranila je zlato na turniru osoba s intelektualnim poteškoćama, a Stipe Barić na istoj razini natjecanja broncu.

Sljedeće Europsko prvenstvo održat će se u svibnju naredne godine 2024. u Zadru, u dvorani Krešimir Ćosić. od velikih ovogodišnjih međunarodnih natjecanja, karateu još predstoji i Svjetsko prvenstvo u Budimpešti.