HRVATSKA SLAVI MATEU I TONIJA Zlato i bronca za hrvatske taekwondoiste

Olimpijske igre
HTS

Do Tokija je Hrvatska imala tri olimpijske medalje u taekwondou. Sve tri brončane, sve tri u ženskoj konkurenciji. Dvoje članova splitskog TKD Marjan srušili su obje tradicije. Matea Jelić prva je Hrvatica koja je ušla u finale i osvojila zlato, a Toni Kanaet donio je medalju u muškoj konkurenciji.

Nastupali su istog dana, često jedno za drugim. Matea je nanizala tri pobjede i izborila finale, a time i prvu hrvatsku medalju u Tokiju. Ali Toni je, nakon poraza u četvrtfinalu, kroz repesaž dobio novu priliku i osvojio broncu prije finala Jelić.

Kako su njihovi današnji nastupi bili isprepleteni, tako je i njihova priča, koja je jedno vrijeme imala i ljubavne elemente, javlja Index.

Kanaet je 25-godišnji Splićanin kojem je otac bio boksač, pa su mu borilački sportovi u krvi, a posebno se na njih zakačio uz filmove Jean Claudea Van Dammea i Stevena Seagala. Split ima bogatu tradiciju taekwondoa pa je on bio logičan izbor.

Jelić je 23-godišnja Kninjanka koja je taekwondo počela trenirati jer je živjela dvije minute od dvorane i samo je tamo kao djevojčica mogla sama na trening. U Split se prije nešto više od pet godina preselila zbog prelaska u TKD Marjan, trofejni klub koji su, među ostalima, proslavile sestre Zaninović.

Poznavali su se i ranije s priprema, ali kao klupski kolege su se zbližili.

"Kad se preselila, počeli smo se češće družiti i svidjela mi se. Ja sam napravio prvi korak. Teško je naći nekoga tko će te tako razumjeti kao ona mene", rekao je Kanaet u jednom starom zajedničkom intervjuu.

Iako su stalno provodili vrijeme zajedno, razdvajali su privatni i profesionalni odnos, koji je uključivao i sparing treninge. Matei su oni pomogli jer joj on brži i jači od nje, pa joj je nakon toga lakše boriti se sa ženama, što joj je između ostalog pomoglo da izraste i europsku, a sada i olimpijsku prvakinju.

"Uglavnom on mene razbije. Često me udari, pa se ja malo naljutim i krenem još jače, pa me on još više pogodi i onda sam gotova, ali na kraju sam dobro. Jedanput mi je i slomio nos", pričala je Matea.

Veže ih to što su kroz karijeru oboje imali ozbiljnih zdravstvenih problema. Zbog teške ozljede trbuha Jelić je kao djevojčica mislila prekinuti karijeru, ali joj je snagu dala Janica Kostelić koja ju je ohrabrivala u bolničkom krevetu. Kanaet je prije nekoliko godina prebolio mononukleozu.

U međuvremenu su završili privatnu vezu, ali ostali su kolege iz kluba i reprezentacije. Oboje su već osvojili naslove europskih prvaka, Kanaet 2018., a Jelić ove godine, a sada im se istog dana ostvario najveći sportski san.