GYOR Članovi 'Hercega' imali jako zapažene nastupe na europskom kupu

Judo klub Herceg u Gyoru
J.K. Herceg

Proteklog vikenda održan je europski kup u judou u Mađarskoj u gradu Gyoru udaljenom 650 kilometara od Mostara. Na kupu su sudjelovale reprezentacije Europe i Azije točnije njih 29. Među tih 29 ekipa bila je i Bosna i Hercegovina. Veliki dio reprezentacije Bosne i Hercegovine čine i judaši najmlađeg mostarskog judo kluba 'Herceg'.

U Gyoru je pet članova 'Hercega' sudjelovalo na natjecanju i to Ivana Buntić, Lana Čović Stanić, Nina Grubišić Čabo, Ivan Milićević i Ivano Đinkić. Najveći uspjeh ostvario je Đinkić - 73 kg osvojivši vrlo dobro peto mjesto u konkurenciji od čak 41 judaša. 

U prvom kolu Đinkić je savladao Derek Marczaka iz Velike Britanije. Drugo kolo donijelo je veliki test i prvog nositelja turnira Lucia Tavolettu iz Italije. Ovaj meč Ivano pobjeđuje u posljednjim trenucima regularnog dijela i tako ostvaruje najveću pobjedu u svojoj judo karijeri. U trećem kolu pobjeđuje Bulcsu Pintera iz Mađarske. U četvrtfinalu Ivano u borbi punoj preokreta ipak pobjeđuje još jednog Mađara i nositelja Tamas Csanya.

Polufinalni meč gubi od predstavnika Rumunjske Davida Glige i tako ostaje bez finala.

U borbi za treće mjesto ne uspijeva pobijediti Mađara Balazs Bertalana i tako na žalost ostaje bez medalje. Podsjetimo, Đinkić je državni prvak i ovogodišnji prvak Balkana što ga svrstava u jednog od najboljih judaša koje Bosna i Hercegovina trenutno ima.

"Ovo peto mjesto će donijeti značajan broj bodova za Đinkića i na svjetskoj i europskoj rang ljestvici te je za očekivati da će od sljedeće godine Ivano biti među nositeljima. To je na ovakvim natjecanjima jako bitno radi lakšeg ždrijeba. 

Primjerice, već u drugom kolu Ivano je išao na prvog nositelja, a s ovim bodovima i s bodovima koje je već ranije osigurao to od slijedeće godine vrlo vjerojatno neće biti slučaj.  Ovo je zaista veliki rezultat za Đinkića budući da je on tek ulazna godina kadeta, a u našem sportu kadetska konkurencija traje tri godine", izjavio je glavni trener judo kluba 'Herceg' Marko Zrimšek.

Osim Đinkića najzapaženiji nastup imala je i Nina Grubišić Čabo - 70 kg. Ona je došla među osam najboljih judašica Europa kupa. Pobjedila je u borbama protiv Rumunjke Rebece Caraghiuela i Čehinje Anne Krouzove. Zaustavljena je u četvrtfinalu od Latvijke Navickajite Marte.

Čović Stanić bila je bolja u prvom kolu od Mađarice Baszanyi Dorke, a poražena je u slijedećem kolu od Latvijke Barbare Endriekute. Ivana Buntić u prvom kolu prolazi Mađaricu Boglarku Bago, a njen put zaustavila je Latvijka Varvara Kuchar. Ivana Milićevića u prvom kolu zaustavio je Ukrajinac Mosin Oleksandar te nije imao pravo na popravne borbe.

"Svi naši predstavnici na EU kupu u Gyoru su prva godina kadeta. Pred njima je još dvije godine kadetskog juda, a već ostvaruju zapažene nastupe. S pravom mislimo kako će se na europskoj razini u iduće dvije godine puno 'pitati' naše momke i cure. Ovim putem još jednom od srca čestitam našim momcima i djevojkama na izvrsnom nastupu u Gyoru. S ovakvim pristupom treningu i natjecanju granica je sami vrh europskog juda, što je i konačni cilj našeg kluba", dodao je Zrimšek.

Nakon turnira Hercegovci i Hercegovke ostali su na trodnevnom sparing kampu te su imali priliku napredovati uz najbolje europske i azijske judaše. Osim ekipe koja se natjecala na kupu, kampu je prisustvovala i Gabriela Raič, državna prvakinja te brončana s prvenstva Balkana ove godine. 

Ona tek slijedeće godine ulazi u kadetsku konkurenciju te je također jedna od perspektivnih sportaša 'Hercega'. Do kraja godine judo klub 'Herceg' ima u planu i još nekoliko turnira. Osim natjecanja, 'Herceg' će za svoje članove i organizirati polaganje za više judo pojaseve.