FNC STIŽE U LJUBUŠKI Francisco 'Croata' Barrio za titulu, braća Sičaja iz Rame i Ljubušak Alilović pred svojom publikom

FNC,MMA
Hercegovina.info

Ljubuški sutra očekuje pravi borilački spektakl. Naime, publika u Gradskoj sportskoj dvorani u Ljubuškom imat će priliku vidjeti devet odličnih MMA borbi u okviru desete borilačke priredbe Fight Nation Championship (FNC). Vrhunac večeri svakako će biti borba za FNC titulu između Francisca "Croate" Barria i Brazilca Arlena Ribeira.

Prvi put je ovo da se FNC priredba održava izvan Hrvatske. Cilj je od FNC-a napraviti još snažniju regionalnu i europsku organizaciju. S organizatorima i borcima razgovarali smo danas u njihovoj karanteni u hotelu Notre-Dame u Međugorju.

"Za rast organizacije Hrvatska nije dovoljna po tržištu i broju stanovnika. Mi otpočetka težimo tome da imamo borce iz cijele regije tako da je ovaj korak bio logičan, a još logičnije da prvo dođemo u Hercegovinu", kaže za Hercegovina.info organizator Dražen Forgač.

Na Ljubuškom se neće stati kaže.

"Idući event planira se za Beograd, nakon toga se vraćamo u Hrvatsku, a onda ćemo ići i u organizaciju u Sarajevu. FNC je organizacija sa sjedištem u Zagrebu, ali mi od samog početka imamo borce iz cijele regije i Europe.  Trenutno smo najbolja organizacija u ovom djelu Europe, a u top tri u Europi. Dugoročni plan, kroz neke četiri godine, je da budemo u rangu najvećih europskih organizacija poput KSW-a", kaže nam Forgač.

FNC,MMA

On ističe kako publiku u Ljubuškom sutra očekuje pravi spektakl.

"Gledatelji će moći vidjeti izuzetni zanimljive borbe, ravnopravno uparene protivnike, meč za titulu između Francisca Croate Barria i Brazilce Ribeira. Radi se o dva renomirana borca poznata izuzetno na MMA sceni, tako da tu neće nedostajati uzbuđenja. Također imamo i nastupe domaćih boraca, Ante Alilovića iz Ljubuškog, braću Sičaja iz Rame, Selvera Mahmića iz Maglaja. Očekuje se vatrena atmosfera, puna dvorana. Program će trajati tri i pol sata i pozivam sve na ovaj borilački spektakl u GSD u Ljubuški", rekao nam je Dražen Forgač.

S nestrpljenjem će se posebno čekati borba za pojas argentinsko-hrvatskog borca Francisca "Croate" Barria.

"Očekujem pobjedu, spreman sam za "rat" u pet rundi 25 minuta. Borim se protiv Brazilca koji je iskusan borac. Radi se o stand up iskusnom borcu koji ima score 12:4. Ima više borbi nego ja, ali mislim da će moj stil borbe pokazati da sam bolji", kaže Barrio za Hercegovina.info.

FNC,MMA

Nada i se ranijem kraju borbe u njegovu korist.

"Nadam se i tome naravno, ali uvijek se spremam za ono "najgore". Moj cilj je dovesti prvu titulu u povijesti FNC-a u Hrvatsku", kaže Barrio.

Ovaj borac rođen je 1989. godine u Buenos Airesu, ali je 1993. godine doselio u Zagreb. Očekuje veliku podršku publike.

"Moj otac se borio na ovim prostorima 90-ih godina. Vodio je Livanjsku brigadu i počasni je građanin Livna. Ja sam rođen u Buenos Airesu, ali sam se zbog njega 1993. doselio u Zagreb. Tu su domaći dečki Alilović i braća Sičaja iz Rame. Očekujem stoga da će cijela dvorana biti uz nas i bodriti nas", dodaje popularni "Croata".

Hrvački dio jača mu je strana, tu je neprikosnoven.

"Kao mali sam počeo u Hrvačkom klubu Lokomotiva u Zagrebu. Cijeli život sam u Lokomotivi, pa i dan danas. Taj klub mi je kao drugi dom. Godine 2013. sam se prebacio na MMA. Do sada sam se borio u FFC-u, FNC-u, u poljskom KSW-u s kojim također imam ugovor", ističe.

Godine su već tu, ali cilj i želja su jasni.

"Moj cilj je biti prvak FNC-a, idem korak po korak. Dalje, želja mi je biti prvak KSW-a, to je najjača organizacija nakon UFC-a. No, dalje od KSW-a teško, već sam u godinama i ne isplati mi se ići dalje od KSW-a", kazao nam je Francisco Barrio.

Veliku podršku imat će domaći borci iz Rame, braća Tomislav i Ivan Sičaja.

"Borim se u kategoriji do 66 kilograma, a brat Tomislav je do 77. Za protivnika imam Moldavca, a Tomislav Mađara. Kada je riječ o protivnicima riječ je o hrvačima i udaračima. Ono što sam gledao malo su više hrvači, no spremili smo se na sve", kaže nam Ivan Sičaja.

FNC,MMA

Ne želi borbu od tri runde, već da stvar završi u svoju korist znatno ranije.

"Pokušat ću od samog početka nametnuti svoj ritam i završiti borbu prije kraja treće runde, ako bude moguće već u prvoj. Što si atraktivniji publika te prije primijeti", dodaje Ivan.

Bit će mu ovo treća profesionalna borba, dvije je već pobjedio, a svaka nova pobjeda vodi ga ka većoj organizaciji.

"Svaka borba vas približava višem rangu i kada u jednoj organizaciji uzmete pojas, puno vam je lakše doći u drugu jer si automatski u top 10 veće organizacije u koju stižeš. Jednako tako gleda se score, rezultati, morate imati i dobre menadžere koji te moraju primijetiti i željeti kod sebe", kaže Ivan.

"Moraš biti atraktivan i zanimljiv da bi vas netko pozvao", dodaje Tomislav.

Objašnjavaju nam i kako su krenuli u svijet borilačkog sporta.

"Krenuli smo u vrijeme koronavirusa kada se sve zatvorilo. Istina, i malo prije pandemije smo krenuli trenirati u Bugojnu u prvom mjesecu. No, kada je krenula pandemija i kada je bilo sve zatvoreno radili smo u našem podrumu po cijele dane. Tu je doslovno bila samo jedna vreća i tepih, ali smo se "ubijali" svakodnevno. Tako je krenuo naš put", kažu.

Dražen Forgač ih je prepoznao i doveo u svoj American Top Team u Zagrebu.

"Prijavili smo se na amaterski turnir FNC 2 u Zagrebu. Vidjeli smo prijave na društvenim mrežama. Otišli smo odraditi taj turnir doslovno iz podruma, bez trenera. Ja sam imao tri borbe i osvojio sam taj prvi turnir, a Ivan je imao jednu borbu, ali atraktivnu. "Završio" je protivnika u prvoj minuti, doslovno ga je nokautirao. Tu su nas primijetili. Nakon pola godine došao je novi turnir FNC 3. Tu sam ponovno osvojio turnir, a Ivan je ponovno imao jednu borbu koju je pobijedio, no onda mu je pukla ruka. To su bili ti amaterski turniri", priča Tomislav.

FNC,MMA

Braća Sičaja od domaćina Ante i Darke Kozine dobili su željene krunice

Slijedi potom i preseljenje u Zagreb.

"Dobili smo nakon toga poziv da dođem u Zagreb i priključimo se klubu American Top Team. Ivan je otišao prije mene nekih godinu dana. Dobio je prvu borbu u profesionalnim vodama koju je pobijedio, odradio je i turnir u Puli gdje je ostvario i drugu profi pobjedu. Ja sam pak za to vrijeme odradio Armagedon koji je polu-profesionalni i došao do finala, no nisam ga mogao raditi jer sam potrgao koljeno. Meni će ovo biti prva profesionalna borba", kaže.

Ivan ističe što žele ostvariti kroz MMA.

"Mi smo još na početku karijere. Cilj nam je odraditi dosta borbi, predstaviti se ljudima i da se čuje za nas, da danas-sutra da na osnovu svog imena steknemo neke stvari, zadobijemo reputaciju i budemo možda treneri", kaže Ivan.

No, bitna je i ona druga financijska strana kaže Tomislav.

"Jednako tako kroz ovaj sport se želimo osigurati i egzistencijalno, da možemo živjeti samo od sporta da ne moramo biti u drugim poslovima, to je također jedan od najvećih ciljeva. Sada primjerice u Zagrebu radimo neke honorarne poslove vikendom, konobarimo ili kao zaštitari kako bi mogli preko tjedna biti slobodni za treninge".

FNC,MMA

"Mogao sam ja raditi i u svojoj struci, no jednostavno morate dva puta trenirati i teško je sve to uklopiti dodaje Ivan.

Od domaćih boraca naročito cijene Selvera Mahmića.

"Selver je odličan borac i veliki potencijal. On je moja kategorija, ali ja nisam nikoga jačeg u životu vidio od njega. Atraktivan je, udarač je i pravi je "vojnik". Trenira, radi i s njegovom "glavom" i mentalitetom daleko će dogurati", ističe Tomislav.

Pojas pak očekuju na Franciscu Barriu.

"Croati dajemo prednost i za njega smo. On je predobar, naročito u hrvanju, prečvrst i prejak. On vam nametne svoj stil i ne stignete raditi svoj. Glada da vas odmah baci na pod gdje je najjači. Psihički je također najjači", kažu.

Veliku podršku očekuju i od publike. I obitelj će biti tu, svi osim majke.

"Naravno, dvorana će gorjeti. Doći će puno ljudi iz Rame. Kada je riječ o obitelji, otac i brat nas prate gdje god se borili, jedino majka ne može gledati. Ona za to vrijeme samo ima krunicu u rukama", zaključili su braća Sičaja uz smijeh.

Sutrašnji borilački program u GSD u Ljubuškom započinje u 19 sati, a u devet odličnih borbi borit će se:

Ivan Sičaja - Nelu Bogdan

Leon Krajačić - Nenad Avramović

Tariel Abbasov - Mauro Paixao

Miloš Janičić - Joelson Nascimento

Tomislav Sičaja - Roland Szolnoki

Selver Mahmić - Michael Reali

Ante Alilović - Miladin Kolarski

Rusi Minev - Gergely Szentpali

Francisco Barrio - Arlen Riberio

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.