VIDEO  Boksač iz BiH obranio europsku titulu, a kolege mu se smiju i optužuju ga za namještaljku

Edin Pzhalo Iron Puki
Profimedia

Najbolji boksač iz BIH Edin Puhalo, poznat i kao Iron Puki, sinoć je u njemačkom Baden-Württembergu obranio naslov WBA-ovog europskog prvaka u cruiser kategoriji nokautiravši u drugoj rundi bivšeg europskog prvaka, Francuza Sirila Makiadija. Puhalo je popravio profesionalni omjer na 23-1 (22 nokauta) i još napredovao na ljestvici izazivača za WBA-ovu svjetsku titulu.

I dok mediji u BiH slave svog šampiona, neki njegovi sunarodnjaci i kolege nisu ni najmanje impresionirani, posebno zbog načina na koji je Iron Puki došao do tehničkog nokauta. Bosanski teškaš Adnan Redžović (23-8) na svojem je Facebook profilu objavio snimku završnice borbe i smijao se načinu na koji je Francuz padao da bi sucu dao povod za prekid.

Redžović je u statusu napisao da se u ovu prevaru trebaju uključiti policija i SIPA (Državna agencija za istrage i zaštitu), nedvosmisleno aludirajući da je meč namješten. Čak se u trenutku kad sudac označava prekid borbe na snimci čuje glas koji pita: "E moj Tuki, što se raduješ kad znaš da ćeš pobijediti?"

Komentari: Sprdačina i sramota, zbog ovog ispaštaju pravi borci

U komentarima su se kritikama pridružili i drugi borci iz BiH, poput MMA boraca Dženana Poturka i Mesuda Selimovića, koji je na svom profilu također podijelio snimku "nokauta" i napisao:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Zbog ovog i ovakvih oni pravi borci ispaštaju i ne mogu si priuštiti ništa. I nije Puki jedini koji ovo radi, ima ih još mnogo… Isti je slučaj i s kojekakvim 'trenerima' i 'fajterima' koji se bore statusima ispod slike s treninga, gdje ti ostavljaju takav dojam da su odradili trening, sparing na kojem bi im i Tyson pozavidio., prenosi Index.

Drugi su u komentarima konstatirali da je ovakva borba "sprdačina" i "sramota BiH sporta".