FOTO  Ante Galić nepobjediv na Salona Open 2015

judo klub neretva, Ante Galić

...koji uvijek okupi veliki broj natjecatelja iz cijele Europe. Turnir je održan u sportskoj dvorani Bilankuša u organizaciji JK Solin. Sudjelovalo je oko 650 natjecatelja iz 10 država.

Zemlje sudionici na turniru su bili CRO, ALB, CZE, MNE, BiH, SVK, HUN, KOS, SLO i AUT. JK "Neretva" iz Mostara je imala šest svojih predstavnika, a osvojene su dvije zlatne, dvije srebrene i dva peta mjesta. I pored ovog uspjeha Neretva je u ukupnom poretku od 50 klubova zauzela 17 mjesto sa samo 6 natjecatelja, ostavivši iz sebe mnogo veće i organiziranije klubove iz regije.

Najsjajniji natjecatelj "Neretve" na ovom turniru bio je Ante Galić u kategoriji do 66 kg (U18) gdje je sa dvije odlične pobjede nad predstavnicima Hrvatske došao do polufinala. U polufinalu imao je za protivnika prvaka R. Hrvatske, Augustina Markovića kojeg je pobjedio u drugoj minuti borbe. U finalnoj borbi ga dočekuje prvak iz BiH, sjajni Đorđe Govedarica (JK Famos) kojeg je Galić pobjedio, možda čak i najatraktivnijim IPPON-om na cijelom turniru, te je tako zasluženo stao na najviše postolje ovog veoma jakog turnira.

Naš drugi natjecatelj koji se također okitio zlatnom medaljom je bio Karlo Križanac u kategoriji do 46 kg (U12). Križanac je imao četiri izvrsne pobjede, a u finalnoj borbi je imao za protivnika, Hadri Drin, predstavnika iz Polića, Kosovo. Judaš Neretve je u odlučujućoj borbi za zlatnu medalju gubio na jednu kaznu, ali u zadnjih sedam sekundi borbe Križanac osvaja poen (yuko) i tako dolazi do zaslužene zlatne medalje.

Srebrenom medaljom se okitio Srđan Ajvaz u kategoriji do 66 kg (U16). Ajvaz je imao četiri pobjede, a za ulazak u finale imao je veoma jakog protivnika iz R. Češke, Pečenka Lukaš (USK Prag). Do samog kraja borbe bilo je jako neizvjesno, ali Ajvaz u zadnjim sekundama baca protivnika na Kouchi Makikomi i dolazi do sjajne pobjede te plasmana u finale. U finalnoj borbi ga je dočekao sjajni Vuk Elez (JK Famos), prvak BiH za stariji uzrast, kojeg naš Srđan Ajvaz nije uspio pobjediti, ali je zauzeo sjajno drugo mjesto u konkurenciji od 15 natjecatelja iz cijele Europe.
Pored svih navedenih osvajača medalja "Neretva" je imala još jednog predstavnika koji se popeo na pobjedničko postolje, a to je Hrvoje Knezović u kategoriji do 50 kg (U10). Knezović je u finalnoj borbi izgubio od predstavnika R.Hrvatske te tako osvojio srebrenu medalju.

Korina Džidić u kategoriji do 28 kg (U10) i Samuel Matijević u kategoriji do 73 kg (U16) su imali po tri borbe, poraz, pobjeda, poraz pa su završili na petom mjestu, što je opet dobar rezultat obzirom na ovako jaku konkurenciju.

Iz kluba poručuju kako nema odmora. Naime, klub ima reprezentativke BiH za tri Balkanska prvenstva u Ruminiji, Srbiji i Crnoj Gori, te Europsko u Bugarskoj i Svjetsko u Sarajevu. Cilj nam je uzeti što bolji rezultat, a prije toga predstoji nam još dosta napornih treninga, mnogo truda i zalaganja. Pored svih ovih aktivnosti, moramo naglasiti kako su sportaši "Neretve" sjajni učenici i ne zaboravljaju svoje školske obveze.