VIDEO  Anđelo Kvesić osvojio broncu na Svjetskom prvenstvu!

Anđelo Kvesić, karate
Boris Rađenović

Anđelo Kvesić i Lucija Lesjak osvojili su brončane medalje u teškoj kategoriji na 25. SP-u u karateu u Dubaiju. 

Na otvorenju hrvatskih nastupa pretposljednjeg dana prvenstva Lucija Lesjak bila je mudrija, koncentriranija i na kraju bolja od Čehinje Martine Sachove s 3-2. Bila je u stalnoj prednosti, bilo putem "senshua" odnosno pravila prvog osvojenog boda, ili minimalnom bodovnom prednošću. Na kraju veliko slavlje za prvu Lucijnu pojedinačnu seniorsku medalju na velikim natjecanjima. Bila je članica brončane ekipe na EP-u u Poreču, a osvojila je proteklih godina i naslov svjetske prvakinje u konkurenciji mlađih seniora.

Medalja je stigla nakon dva jučerašnja poraza u posljednjim trenucima ekipnog nastupa protiv predstavnica Francuske i Kolumbije. U pojedinačnom (+68 kg) još u utorak Lesjak je eliminirala Austrijanku Loru Ziller. Borba je završila 2-2, ali je Lucija osvojila prvi bod. U nastavku pobjede protiv Kanađanke Yashne Hathi 8-0, Šveđanke Lise Rasmusson 6-1 i Amerikanke Circus Lingl 2-0. U polufinalu je minimalno izgubila od Egipćanke Menne Shabaah Okile s 2-1, zbog čega je i završila u dvoboju za brončanu medalju. 

- U ovom trenutku, da, najveći domet u mojoj karijeri. Moje drugo veliko seniorsko natjecanje, prvo je bilo u Poreču, sad eto svjetsko... Vjerujem u puno više, rekla je sretna osvojenim odličjem Lucija Lesjak. 

Anđelo Kvesić nakon Linza 2016. osvojio je drugu pojedinačnu medalju na SP-ima, što je u dosadašnjoj povijesti hrvatskog karatea u pojedinačnim nastupima u muškoj konkurenciji uspjelo još samo Junioru Lefevreu, koji je pod hrvatskom zastavom bio svjetski prvak u Münchenu 2000, te srebrni u Madridu dvije godine kasnije, i to u kategoriji do 70 kg.

Kod djevojaka dvije medalje sa SP-a ima Jelena Kovačević - bronca u Beogradu 2010, te srebro u Parizu dvije godine poslije (-55 kg). Do dvije ekipne medalje u borbama stigla je i ženska vrsta (bronca Beograd 2010, srebro Pariz 2012), oba puta u istom sastavu - (Ana Marija Čelan, Azra Saleš, Ivona Tubić i Maša Martinović).

U današnjem nastupu meča za broncu u kategoriji +84 kg Anđelo Kvesić je briljirao ne dopustivši suparniku ni rezultatsko ni natjecateljsko približavanje na tatamiju. Na kraju je slavio protiv Španjolca Babakara Sackho Seka s 5-0 i osvojio drugu pojedinačnu broncu na SP-ima.

  • Pravi šampioni su oni koji osvajaju u kontinuitetu, koji ne bljesnu samo jednom, nego konstantno godinama prave velike rezultate. Na ovome siguran sam da neću stati, samo Bože zdravlja... Cilj je postati svjetski i europski prvak, naglasio je Anađelo Kvesić, prenosi HRT.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Još u utorak, prvoga dana SP-a Anđelo je ostvario četiri pobjede - protiv Juhnyeok Kima iz Sjeverne Koreje 4-0, Roba Timmermansa iz Curacaoa 3-0, istim rezultatom svladao je i Nizozemca Tyrona-Darnella Lardya, a odlučujući je zapravo bio četvrtfinalni trijumf nad Grkom Georgiosom Tzanosom 2-1, ostvaren u posljednjoj sekundi tog susreta. U polufinalu uspješniji je bio Gruzijac Gogita Arkania s 3-1.

Njegov brat Ivan izgubio je susret za brončanu medalju u poluteškoj kategoriji (-84 kg), izgubivši od Francuza Jessieja da Coste 4-2. Bio je to neizvjestan dvoboj, u kojem je završnica pripala francuskom natjecatelju. Ivan, osvajač sedam medalja s velikih natjecanja, ove godine je spletom okolnosti izgubio sva tri meča za broncu, do kojih je stigao - na EP-u, OI-ju i SP-u. Već idući tjedan slijedi operacija ramena, na koju se zbog zdravstvenih poteškoća sprema već duže vrijeme.

- Sjenka mog nastupa, sad su drugačije okolnosti nego prije tri godine. Daleko sam i dogurao kako je to sve bilo u pripremnoj fazi. Idem se sad malo maknuti od svega, rehabilitirati i pripremiti za sljedeću sezonu, riječi su svjetskog prvaka iz Madrida 2018. godine.

SP u Ujedinjenim Arapskim Emiratima završava sutra, nastupa 983 natjecatelja iz 105 zemalja.