Znate li zašto BiH već šest godina ne nastupa na Eurosongu?

eurosong, Eurovizija
Eurovisionary

Bosna i Hercegovina ne sudjeluje na Eurosongu od 2016. godine, kada su ih s pjesmom "Ljubav" predstavljali Dalal, Deen, Ana Rucner i Jala .

Prije toga ih je na Eurosongu 2012. predstavljala Maya Sar s pjesmom "Korake ti znam", a postoji objašnjenje zašto BiH izbiva s natjecanja već šest godina.

O tome se jednom prilikom oglasila rukovoditeljica Odjela međunarodnih poslova BHRT-a i posljednja šefica delegacije BiH Lejla A. Babović.

"Javni servisi su u posljednjih nekoliko godina pod sankcijama Europske radiodifuzne unije (EBU)", objasnila je za Dnevni Avaz.

"Drugi faktor je da pri ovakvom financiranju javnih servisa nemamo mogućnost izdvojiti sredstva za sudjelovanje na Eurosongu. S minimalnim brojem sudionika i svim ostalim na minimumu, troškovi iznose skoro pola milijuna maraka", dodala je pa nastavila: "To je u ovom trenutku ogroman novac za nas. I ne postoji zakonski reguliran način prikupljanja RTV poreza, koji bi bio dovoljan izvor sredstava za financiranje svih funkcija javnog servisa pa, između ostalog, i Eurosonga. Čak je EBU bio spreman da nam, pod određenim uvjetima, kad bi se isplatila neka dugovanja, da zeleno svjetlo, ali je to sada toliko iluzorno u našoj zemlji."

Tamošnji mediji ranije su pisali da dugovanja prema EBU iznose šest milijuna švicarskih franaka i da je zbog toga europska organizacija tužila BHRT.