VIDEO  ZAŠTO MAMA VAZDA PLAČE? Film Mostarke osvojio Grand Prix u Karlovcu

Dokumentarni film Karmen Obrdalj
Fena

Dokumentarni film "Zašto mama vazda plače?" Mostarke Karmen Obrdalj (21), osvojio je Grand Prix na "FUSE - Film Under Severe Experiment festivalu" u Karlovcu, u Republici Hrvatskoj.

Ovo je peta po redu nagrada za navedeni film Karmen Obrdalj, studentice filmske i TV režije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banja Luci. 

"Mojim suradnicima i meni iznimna je čast primiti Grand Prix na "FUSE - Film Under Severe Experiment festivalu" u Karlovcu. Vrlo smo zahvalni i daje nam vjetar u leđa za sve buduće kao i za projekte na kojima već radimo", izjavila je za Fenu Obrdalj, dodavši kako su trenutno u postprodukciji kratkometražnog igranog filma.  

Sadržaj se učitava...

Film "Zašto mama vazda plače?" prati Enu, koja otkriva ljubavna pisma njezinih roditelja. Dopisivanje je trajalo dok su bili razdvojeni u ratu, na najbeznadnijem mjestu na svijetu - zaraćenoj Bosni i Hercegovini. Ena se putovanjem u Grad iz djetinjstva - Pustograd prisjeća skoro nemoguće ljubavi njezinih roditelja.

Kada je počeo rat u Mostaru, Enini roditelji, bračni par različitih nacionalnosti sklanjaju se od rata iz Mostara u Pustograd gdje Enin otac biva odveden u zatočeništvo. Ena i njezina majka ostaju izgubljene same u svijetu. Žive u strepnji ne znajući je li njihova druga polovica mrtva ili živa.

Šest mjeseci nakon odlaska Eninog oca, Ena i majka dobivaju prvo pismo. Pismo dolazi neadresirano, nepoznatim putevima. Tada počinje njihovo razmjenjivanje pisama, prolaze mjeseci kada se ne čuju, dok Ena i majka sve vrijeme strepe za njegovim životom. Ovo je peta nagrada za film.

"FUSE - Film Under Severe Experiment", međunarodni je filmski festival eksperimentalnog i takozvanog hibridnog filma. Festival je namijenjen mladim autorima u natjecateljskom programu od 18 do 29 godina s fokusom na studentski film. Organizator festivala bio je Kinoklub Karlovac, a održavao se od 2.do 4. listopada na Maloj sceni Hrvatskog doma u Karlovcu.

Ove godine na festival su pristigla 273 filma iz cijelog svijeta, od čega je za natjecateljski program odabrano njih devetnaest.