ZNATE LI ŠTO JE 'CVJETAČA REVOLUCIJA' Zbog cvjetače od 4 eura cijela država na tri dana bojkotirala trgovačke lance

cvjetača
Ilustracija

Račun iz jednog marketa koji je žena po imenu Ruta iz malog litvanskog grada Vilkaviškisa objavila na svom Facebook profilu, pokrenuo je lavinu na društvenim mrežama koja je već dobila svoje ime i posljedicu - "cvjetača revolucija" i opći bojkot trgovniskih lanaca u Litvi. Na spornom računu piše da je za jednu glavicu cvjetače Ruta morala izdvojiti čak 3,49 eura. Bilo je to 2016. godine.

cvjetača

Cvjetača koja košta gotovo četiri eura izazvala je izljeve bijesa na društvenim mrežama građana koji su već dugo nezadovoljni zbog astronomskih cijena hrane. Na Facebooku, ali i u drugima medijima, ubrzo se pojavilo mnoštvo fotografija sa cijenama različitih proizvoda, praznim rafovima i ogromnim računima. Građani Litve sponatno su organizirali bojkot četiri najveća trgovinska lanca koji drže 80 posto tržišta hrane u toj zemlji. Bojkot je trajao puna tri dana tijekom kojih su kase marketa uglavnom bile prazne. Neki su čak pozivali i na kupovinu u susjednoj Poljskoj gdje je hrana daleko jeftinija.

Razliku u cijeni hrane između Poljske i Litve čini porez na dodatnu vrijednost. U Litvi ovaj porez iznosi čak 21 posto, dok je u Poljskoj znatno niži.

"Razlika u cijeni hrane nije tako velika ovdje i u ostatku EU, ali ono što se značajno razlikuje je visina plaće. U Litvi plaća je daleko manja nego u Irskoj ili Njemačkoj" - rekla je Romualda Poseveckaja iz gradske skupštine u Viljnusu.

Kao najznačajniji faktor zbog kog cijene hrane u Litvi rastu već više od godinu dana mnogi vide prelazak na euro. Litvanci od siječnja 2015. koriste euro kao službenu valutu, i baš sa uvođenjem eura sve cijene su drastično skočile.

Ipak, ima i onih koji tvrde da su visoke cijene posljedica "pohlepe farmera i proizvođača hrane", ali i suše i promjena na svjetskom tržištu.

Službene statistike pokazuju da je cijena voća i povrća u travnju 2016. godine u prosjeku bila za 17,4 posto veća u odnosu na ožujak 2015. Međutim zanimljivo je da je cijena goriva ostala ista, u jednom trenutku čak i jeftinija, dok je rasla samo cijena hrane i to najviše povrća. U komentarima na Facebooku, građani pišu da hrana jeste skupa i sve skuplja, ali da je riječ i o "napuhanim", odnosno uvećanim cijenama.

Ipak, pritisak potrošača i trodnevni bojkot, dali su rezulatata. Najveći trgovinski lanac u Litvi "Maksima" uveo je akcije i snižene cijene između 20 i 40 posto na veliki broj proizvoda, ali iz uprave ovog lanca odbacuju da to ima bilo kakave veze sa bojkotom. I drugi lanci snizili su cijene, ali također tvrde da to nema nikakave veze sa pobunom potrošača, već da je to dio njihovih redovnih aktivnosti.