Znate li koliko registriranih naziva domena ima na svijetu?

domene, naziv domene

Bez obzira da li spadate u one koji većinu svog online vremena provode na samo par najpopularnijih sajtova ili uživate u otkrivanju dragulja zaturenih u bespućima interneta, vjerojatno ste se nekad zapitali koliko ima registriranih naziva internet domena u svijetu.
Pod nazivom internet domena se podrazumijeva alfanumerički niz, tipa google.com, zahvaljujući kome posjetioci lako pamte gdje mogu da nađu vaš sajt.

Na kraju drugog kvartala ove godine, u svijetu je bilo gotovo 355 milijuna registriranih naziva internet domena, od čega preko 40% (oko 142,5 milijuna) pod okriljem popularne .com ekstenzije. Slijedi .cn s oko 23 milijuna, a na trećem mjestu, pomalo neočekivano, našla se .tk ekstenzija s oko 22,5 milijuna registriranih imena.

Počelo je skromno

Prvi naziv internet domena je registriran 15. ožujka/marta 1985. godine, a u pitanju je bio Symbolics.com.

Do kraja te godine broj naziva domena je narastao na „impresivnih“ šest, ali od tada kreće lavina.

Od trenutno poznatih kompanija, među prvima su svoj naziv domena registrirali Xerox, HP, IBM i Intel.

Danas nezaobilazni Apple je svoj naziv domena sa .com ekstenzijom registrirao u veljači/februaru 1987, skoro dvije godine nakon registracije prvog naziva domena.

Brojne ekstenzije domena

Pored najpopularnijih ekstenzija, postoji još pregršt drugih, manje ili više poznatih.

Kompanije koje se bave registracijom domena u ponudi imaju na stotine različitih ekstenzija.

Na primer, SuperHosting, koji pored registracije domena nudi i hosting, u ponudi ima oko 350 ekstenzija domena.

Među zanimljivijima su .shop, .rs, .срб, .doctor ali i .xxx.

Kao što smo pomenuli, kineski .cn je drugi na listi popularnosti svih ekstenzija domena, pa ne čudi što je prvi na listi kada su u pitanju nacionalni domeni.

Slijede ga .tk i njemački .de s oko 16,2 milijuna.

Vjerojatno se pitate odakle .tk tako visoko na listi i koja je to uopće zemlja.

Iza domena .tk krije se Tokelau, mala zemlja u Pacifiku, a ogromnu popularnost duguje činjenici da je .tk jedini TLD (domena najvišeg nivoa) koji se može besplatno registrati, pišu Nezavisne novine.

Registriranih naziva domena sa .rs ekstenzijom ima gotovo 108.000 (i još oko 2500 .срб), a ako pogledamo što se dešava u komšiluku vidjet ćemo da naziva domena sa .si ekstenzijom ima oko 134.000, a .hr oko 107.000.

Zanimljivo je da je broj registriranih .rs i .hr naziva domena gotovo isti.

Najpopularnija ekstenzija iz naših krajeva je .me, koja pripada Crnoj Gori, a njom se „okitilo“ oko milijun sajtova, jer se odlično uklapa s našim, ali i engleskim riječima za

dobivanje zanimljivih kombinacija.