Znanstvenici otkrili novi oblik svjetlosti

Znanstvenici otkrili novi oblik svjetlosti

Doista je lagano uzeti svjetlost zdravo za gotovo i pretpostaviti da o toj temi znamo sve što se može znati, jer ionako je posvuda oko nas. No znanost i znanje nikad ne miruju i sad se ispostavlja da je naše znanje o svjetlosti tek zagrebalo površinu.

Naime, fizičari su nedavno otkrili novi oblik svjetlosti, koji se, naravno, u potpunosti razlikuje od postojećih pravila koja se odnose na svjetlost i kutni momentum. Njihovo otkriće pokazalo je da svjetlost može poprimiti posve nove i neočekivane oblike te da oni mijenjaju naše postojeće znanje i shvaćanje elektromagnetskog zračenja, piše Futurism.com.

Dosad se vjerovalo da svjetlost ima cijeli broj za kutni momentum, odnosno konstantnu količinu koja mjeri rotaciju svjetla. Vjerovalo se da je ta vrijednost uvijek umnožak Planckove konstante (konstante u fizici koja odrežuje razinu kvantnih efekata).

Znanstvenici iz Trinity College Dublina tvrde da su uspješno pokazali postojanje novog oblika svjetlosti, čiji je kutni momentum tek polovica netom navedene konstante, a ne cijeli broj.

Svoje istraživanje objavili su u znanstvenom časopisu Science Advances.

No što to zapravo znači u svakodnevnoj primjeni? U konačnici, ovim novostečenim znanjem mogla bi se poboljšati brzina i sigurnost postojeće tehnologije, a tu se ponajviše misli na optičke kablove i kudikamo veće internetske brzine.

Važno je napomenuti da do takvog scenarija još uvijek predstoji dug put istraživanja kako bi se mogle iskoristiti sve prednosti tog novog otkrića. Osim toga, neovisni znanstveni tim morat će potvrditi uspjeh irskih znanstvenika u zasebnom znanstvenom eksperimentu iste vrste kako bi se otklonila mogućnost da je bila riječ o izoliranoj pojavi.