Zašto muškarci ne slušaju žene

"Zašto me ne sluša?, Zašto ne može zapamtiti što sam mu rekla?" zvuči poznato? Nije neuobičajeno da mnoge žene imaju dojam da ih njihovi partneri ne čuju. Nije da svi muškarci odbijaju slušati, ali često pridonose takvim problemima. Zašto je to uopće tako? Evo nekih primjedbi koje su naveli muškarci kao razlog za ne slušanje, a u pitanju je komunikacijski stil njihovih partnerica koji im ne odgovara:

● Žene previše pričaju
● Muškarci pretpostavljaju da su to sve već čuli.
● Imaju osjećaj da partnerica viče ili gnjavi zbog nečega.
● Tema im nije zanimljiva.
● Na njih se zbog nečega vrši pritisak.

Prema nekim istraživanjima koja su napravljena, ženski je mozak kriv za to jer funkcionira na drugačiji način od muškog. Muškarci manje koriste dio mozga koji je odgovoran za produkciju riječi i zato imaju potrebu prije završiti neku konverzaciju dok žene imaju potrebu pričati i pričati... Žene su te koje komunikacijom žele postići bolju povezanost s partnerom.

Opće je poznato da veze s vremenom postaju katastrofa kada komunikacija između partnera nije kvalitetna. I zato, evo nekih savjeta koji mogu pomoći ženama da ostvare bolju komunikaciju s partnerima:

● Sve je u dobrom timingu. Razmislite o tome koji bi trenutak bio najbolji za započeti neki ozbiljan razgovor. Mudro bi bilo pričekati da muškarac završi s onim s čim je trenutno zaokupiran: TV, novine, posao... i tek onda započeti razgovor.

● Ono što želite reći neka bude kratko i jasno. I zapamtite da završetak dana nije baš najbolje vrijeme za razrađivanje detalja.

● Pričajte polako, smireno i gledajte ga u oči, budite sigurni da je usredotočen na ono što govorite. Ne galamite i ne histerizirajte jer će se on isključiti.

Muškarci bi trebali imati na umu da žene žele emocionalnu podršku, a to pokušavaju dobiti razgovorom. Iza njihove priče ima puno emocija i ako muškarac sluša i pokuša razumjeti, žena će mu biti zahvalna te će on na ovaj ili onaj način bit nagrađen.

Poanta svega je da svima nama treba osjećaj važnosti i osjećaj da smo voljeni i shvaćeni, a za to nema boljeg načina od komunikacije i mogućnosti da čujemo što nam partner želi reći, prenosi msnbc.msn.com.