ZAŠTITITE SE Nove prijevare putem Facebooka, evo o čemu je riječ ...

Laptop tipkovnica
Ilustracija

Cyber kriminal je u porastu, pa je stoga važno upozoravati na vrste online prijevara kako ne biste postali žrtva i ostali bez profila na društvenim mrežama ili novca. 'Komando' je nedavno upozorio na novu vrstu prijevare putem Facebooka. Kako izgleda prijevara?

Prevaranti pošalju e-mail u kojem navode da ste prekršili pravila Facebooka i da je vaš nalog sada blokiran. U poruci se dalje navodi da ako smatrate da je u pitanju greška, potrebno je kliknuti na link u mailu kako biste uložili žalbu. Uz to, navodi se da imate 24 sata da se žalite, a u suprotnom će vaš Facebook nalog biti trajno obrisan.

Međutim, kada kliknete na link u mailu, on vas vodi na lažnu internet stranicu nalik Facebooku na kojoj vam se nudi opcija za žalbu za kršenje pravila. Tu se od žrtve traži da unese e-mail adresu za prijavu, broj telefona, ime i druge osobne podatke. Kada klinete na opciju 'Pošalji žalbu', od vas će se tražiti da potvrdite svoju šifru. Na taj način kriminalci dobivaju sve informacije koje su im potrebne da uđu na vaš Facebook nalog.

Kako da se zaštitite?

Budite veoma oprezni kod ovakvih i sličnih mailova kako ne biste nasjeli na prijevaru. 'Komando' je naveo i nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da se zaštitite, prenosi B92.

Prevaranti računaju na vaš strah – žele vas uvjeriti da ćete trajno ostati bez svog Facebooka, ako odmah ne reagirate. Najbolji način da izbjegnete prijevaru je da razmislite prije nego što nešto učinite i pregledate poruku. Najvjerojatnije ćete vidjeti pravopisne i gramatičke greške.

Nemojte paničiti. Uvijek pažljivo pročitajte sumnjive poruke e-pošte, tražeći znakove prijevare, prije nego što napravite bilo kakav potez. Ne zaboravite da prevaranti vole ciljati naloge društvenih mreža, tako da lažna upozorenja nisu neuobičajena.

Provjerite navode iz maila. Sami se prijavite na svoj Facebook nalog kako biste potvrdili da postoji problem i postoji li ikakvo službeno obavještenje na vašem nalogu.

Nikada ne unosite podatke za prijavu na web na eksterne stranice ili na stranicu koja nije službena Facebook stranica. Nikada nemojte slati svoje podatke za prijavu nekome putem e-pošte ili Facebook Messengera. Ako ste svoje podatke za prijavu unijeli na lažnu stranicu, odmah promijenite šifru.