Za upravljačem - pivo dopušteno, seks zabranjen!

Samo se tri kratka stavka veoma opsežnog Zakona o sigurnosti prometa na cestama odnose na radnje koje vozač smije ili ne smije poduzimati za upravljačem.

Članak 196. stavak 3. glasi: Vozač motornog vozila za vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na načine koji bi umanjili mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja motornim vozilom.

Sljedeći, pak, stavak kaže da se mobitel može koristiti tijekom vožnje ako se upotrebljava naprava koja omogućuje njegovo korištenje bez upotrebe ruke.

U protivnome će biti kažnjen sa 500 kuna. I to je sve.

Veliko istraživanje na ovu temu nedavno je napravio njemački Auto Bild, a mi smo provjerili situaciju u Hrvatskoj.

Japanke i štikle
Na naš konkretan upit je su li riskantne i opasne radnje koje smo i sami isprobali za upravljačem kažnjive, MUP nam je odgovorio citirajući spomenuti čl. 196. st. 3. istoga zakona i dodao:

– Također, slobodni smo obavijestiti vas da ne postoje odredbe koje bi eksplicitno zabranjivale taksativno navedena ponašanja iz vašeg upita.

Policija dodaje i da nema statističke podatke koje među opasnim radnjama vozača najviše ometaju u vožnji.

Dakle, o radnjama koje ne uključuju uporabu uređaja, u propisima – ni riječi.

Pa tako, za vožnje možete nesmetano pijuckati pivo ili kakav koktelčić (pritom trebate samo paziti da vam koncentracija alkohola u krvi ne pređe 0,5 promila). Možete prigristi sendvič ili kakav kolač, popiti kavu i uz nju zapaliti cigaretu.

U jutarnjoj špici kada svi gmižu prema radnom mjestu pročitati novine. Ako se niste stigli kod kuće našminkati, možete u koloni za crvenog svjetla na semaforu. Netko će već potrubiti i podsjetiti vas da se upalilo zeleno.

Knjiga može, Kindle ne
Ljeti možete voziti u omiljenim japankama, na planinarski uspon se dovesti u glomaznim gojzericama, a na večernji izlazak odvesti u cipelama sa štiklom od 12 centimetara.

Prema našem zakonu, osim telefoniranja bez uporabe hands-free uređaja, ne smijete, primjerice, igrati omiljenu igricu na gameboyu. Ne možete ni čitati najnoviji beletristički naslov na Kindleu (čitač e-knjiga), ali istu, ukoričenu, verziju knjige možete čitati bez kazne.

U kategoriju radnji koje uobičajeno čine vozači tijekom vožnje, a zbog njih možete zaraditi kaznu spadaju, primjerice, ubacivanje CD-a ili mijenjanje radiopostaja na vašem CD-radio uređaju i programiranje rute na navigacijskom uređaju.

Seksualne igrice, kad bi ekshibicionistički par bio uhvaćen “in flagranti”, kažnjive su prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira kao vrijeđanje moralnih osjećaja građana na javnom mjestu.

Država sigurno ne može svaku od opasnih radnji koja se može obavljati tijekom vožnje taksativno navesti kao zabranjenu, ali preciznija bi formulacija u propisima bila svakako dobrodošla.

Pušenje - dopušteno
Traženje cigarete, vađenje iz kutije, traženje i uzimanje upaljača, paljenje, traženje pepeljare, trešnja pepela – sve to vrijeme pušač za volanom nije usredočen na događaje u prometu.

A zamislite samo što se događa kada žar vozaču padne u krilo?! Rijetko tko neće spustiti pogled i rukom potražiti žar. Sekunde u kojima vozač ne vlada automobilom prolaze... Nalet na vozilo ispred i slijetanje s ceste samo su neki od scenarija.

Brzi obrok - dopušteno
Brz način života koji je zavladao primorao je mnoge da jedu nabrzinu. Brzi “gablec” ili pijuckanje kave za volanom, nije nikakva rijetkost. Pogotovu se to odnosi na dostavljače, kurire i sve koji provode većinu radnog vremena za volanom.

Osim toga, gotovo da nema vozača koji nije vozeći na dužim relacijama barem jednom utažio žeđ. Sve te radnje podrazumijevaju jednu ruku odmaknutu s upravljača i moguća su opasnost.

Čitanje novina - dopušteno
Čitanje novina za vožnje?! Pa kome bi tako nešto riskantno palo napamet?

Vjerujete, nije nikakva rijetkost da vozači u jutarnjim prometnim špicama velikih gradova na putu za posao “progutaju” cijele novine. Primjerice, u Milanu i Torinu je to jutarnji ritual.

U nas je svom srećom čitanje novina za volanom ipak rjeđa pojava. Iako, rijetko će tko kupiti novine od kolportera na semaforu i barem ne pregledati naslovnicu.

Korištenje hands-free uređaja  - dopušteno
U nas se, kao i u većini europskih zemalja, telefonirati za volanom može samo pomoću hand-free uređaja. Ali, prema istraživanju znanstvenika s francuskog instituta za cestovnu sigurnost, vozači koji telefoniraju bez uporabe ruku su 3,8 puta ugroženiji u prometu.

Naš zakonodavac je prije donošenja Zakona o sigurnosti prometa na cestama najavio da će zabraniti i hands-free, no to se nije dogodilo.

Nepogodna obuća - dopušteno
Ljeti sandale i japanke, a zimi gojzerice, nisu dobro rješenje za vožnju automobila. U glomaznim cipelama gubi se osjećaj za pritisak papučica spojke, gasa i kočnica, što može biti problem. Japanke lako mogu skliznuti s noge. A što kad se sve to dogodi u situaciji kad treba trenutno reagirati?!

Samo žene znaju kako voziti u cipelama s visokom potpeticom iako je preporuka da uvijek u autu imaju obuću prikladnu za vožnju.

Šminkanje - dopušteno
Prema istraživanju britanske tvrtke Diamond, čak petina žena šminka se tijekom vožnje.

Najviše je tome pridonio brz način života pa čekanje na semaforu žene nerijetko iskorištavaju za popravljanje make-upa.

Nedvojbeno, žene su vrlo uspješne u obavljanju nekoliko stvari odjednom, ali maskari, ružu za usne i sjajilu nije mjesto za volanom. Time koče promet i ugrožavaju, prije svega, sebe, ali i sve ostale sudionike u prometu.

Ubacivanje cd-a - kažnjivo
Vozite, a CD s vašim omiljenim izvođačem je u pretincu nadohvat ruke, ali među gomilom drugih CD-ova.

Najprije ga treba naći, pa staviti u player te uključiti. Koliko dragocjenih sekundi niste gledali na cestu, ovisi o vašoj spretnosti, ali svaka sekunda može biti kobna.

Velika pomoć su komande CD-radio uređaja na upravljaču i CD izmjenjivač koji prima nekoliko CD-ova. Savjetujemo ih svima koji mnogo prtljaju oko radija tijekom vožnje.

Programiranje navigacije - kažnjivo
Prema istraživanju jedne osiguravajuće kuće, jedan od deset korisnika GPS navigacije na put kreće bez prethodnog programiranja rute, a više od polovice je priznalo da tijekom vožnje, skrećući pogled s ceste pred sobom, programiraju rutu u navigacijski uređaj.

Osim vrlo riskantnog upisivanja adrese vašeg odredišta, za vožnje opasno može biti i samo praćenje rute, ako vam je pogled predugo usmjeren na ekran umjesto na cestu.

Seksualne igrice - zabranjeno
Nedavno istraživanje portala 4kotača pokazalo je da je 95% hrvatskih građana barem jednom u životu imalo seks u autu. Razlog je uglavnom nedostatak prostora, ali mnogo je i egzibicionista. Više od četvrtine ispitanika upustilo se u seksualne igrice za vožnje, što može biti vrlo riskantno. Polovica njih na lokalnoj cesti, nešto manje od polovice na otvorenoj i autocesti, a četvrtina je probala seks u vožnji gradskim ulicama.

Korištenje mobitela  - zabranjeno
Korištenje je mobitela bez naprave koja omogućuje njegovo korištenje bez upotrebe ruke u Hrvatskoj zabranjeno. S pravom, jer po svim istraživanjima korištenje mobitela je jedna od najopasnijih radnji za volanom. Ako vozač mobitel drži na uhu, jedna ruka je zauzeta, a reakcija u opasnoj situaciji zakašnjela. Ali i sam razgovor vozača jako ometa u vožnji. Najopasnije je tipkanje sms poruka. Tada i pogled bježi s ceste na mobitel.

vecernji.hr