ZA OVU GODINU Jedan europski grad je konačno prvi po sigurnosti

Kopenhagen ulica
Daniel Rasmussen

Svijet se, međutim, posljednjih godina potpuno promijenio zbog globalne pandemije i krize u Ukrajini, a značenje termina 'sigurnost' također.

Kada se određuju najsigurniji gradovi gleda se digitalna i zdravstvena sigurnost, infrastruktura, osobna sigurnost, kao i zaštita prirode i okoline. Koji su to najsigurniji gradovi na svijetu?

Dosadašnja praksa da prva mjesta na listi budu rezervirana za azijske gradove poput Tokija, Singapura i Osake se promijenila, ove godine europski grad zauzima prvu poziciju.

Kopenhagen je prvi put proglašen najsigurnijim gradom na svijetu. Iza njega slijedi Toronto, a Singapur i Tokio su na trećem odnosno petom mjestu. Na četvrtom se nalazi Sydney, prenosi B92.

U Kopenhagenu se kontinuirano radi na poboljšanju sigurnosti građana što se ogleda u niskoj stopi kriminala, urbanoj sigurnosti i preventivnom djelovanju vlasti. U Kopenhagenu bi se svi trebali osjećati sigurno, bilo da su dijete ili starija osoba, muško ili žensko, dio LGBT ili dio bilo koje druge manjine, ističe gradonačelnik Kopenhagena Lars Weiss.

Najsigurniji gradovi na svijetu za 2022. godinu su:

1. Kopenhagen
2. Toronto
3. Singapur
4. Sydney
5. Tokio
6. Amsterdam
7. Wellington
8. Hong Kong
9. Melbourne
10. Stockholm.