Video:Prvi snimak mitske nemani iz morskih dubina

morska neman
Za prvu snimku stvorenja čije je latinsko ime Regalecus glesne (ili na engleskom oarfish) zaslužni su znanstvenici s američkog sveučilišta u Louisiani.

Oni su, zahvaljujući najmodernijeg vozila na daljinsko upravljanje kojeg su dobili od naftnih tvrtki, zaronili duboko u vode Meksičkog zaljeva i na kameri uspjeli uhvatiti najdulju ribu na svijetu! Ovo je prvi put da je velika neman snimljena u svom prirodnom ambijentu, a njeno postojanje poznato je zahvaljujući nekoliko lešina koje su ranije pronađene.

Radi se o vrsti koja obitava uglavnom u tropskim oceanima, ali viđa se vrlo rijetko. Prepoznatljiva je po izduženom tijelu zbog kojeg podsjeća na morsku zmiju pa se pretpostavlja da je upravo ovo stvorenje izvor brojnih mornarskih legenda o velikim nemanima koje vrebaju moreplovce na otvorenim morima. Ova riba može narasti do dužine od čak 17 metara, a profesor Bendfield i njegova ekipa znanstvenika zabilježili su je na dubini od gotovo 500 metara.

"Koliko je meni poznato, ova životinja nikad nije snimljena na ovakvoj dubini, u svom prirodnom životnom ambijentu", kaže profesor Benfield koji je oduševljen otkrićem svoje ekipe.

advance.hr