UTJECAJ PANDEMIJE Konzumirano najmanje piva u zadnjih 50 godina

UTJECAJ PANDEMIJE Konzumirano najmanje piva u zadnjih 50 godina
Ilustracija

Konzumacija piva po stanovniku pala je prošle godine pet posto, na 135 litara, najniži nivo od 60-tih godina prošlog stoljeća, objavio je CSPS u Pragu.

Pad je posljedica višemjesečnog zatvaranja pubova, restorana i ugostiteljskih objekata kako bi se suzbilo širenje covida 19. "Ne mogu da se sjetim da su pubovi i restorani ovako slabo poslovali", rekao je predsjednik udruženja pivara Frantisek Samal.

U 2019. godini Česi su trećinu piva, uglavnom svježe točenog, popili u pivnicama, a prošle godine taj se dio smanjio za četvrtinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupna proizvodnja piva je pala u prošloj godini za 1.5 milijuna hektolitara, na 20.1 milijun. Od toga je izvezeno oko 5 milijuna, manje nego u godini ranije, što znači da je pandemija prekinula osmogodišnji rast izvoza, piše portal Seebiz.eu.

Najviše je pala prodaja točenog piva, dok je prodaja piva u limenkama porasla. Udruženje pivara zatražilo je da se uskoro omogući rad barem pubovima na otvorenom, kako ne bi bili prisiljeni da trajno zatvore svoja vrata.

Češka ima dugu tradiciju proizvodnje piva. Lager pivo osmišljeno je 1842. godine po recepturi iz Pilsena u zapadnoj Češkoj, a u posljednje vrijeme osnovan je niz manjih pivovara, ističe agencija DPA.