VIDEO  Umro tvorac crtića Spužva Bob

Stephen Hillenburg
Stephen Hillenburg

Hillenburg je prošle godine objavio kako pati od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), neurodegenerativne bolesti koja je poznata i pod imenom Lou Gehrigova bolest. "Duboko smo potreseni viješću o smrti Stevea Hillenburga koji se borio s ALS-om", priopćili su iz Nickelodeona.

"Bio je voljeni prijatelj i dugovremeni kreativni partner svima na Nickelodeonu te suosjećamo s cijelom njegovom obitelji", dodali su. Hillenburg je bio profesor morske biologije na jugu Kalifornije, a morska je stvorenja prvotno kreirao kao alate za učenje. Prva epizoda "Spužva Boba Skockanog", s veselom žutom morskom spužvom i njegovim prijateljima u glavnim ulogama, koji žive u izmišljenom podvodnom gradu Bikini Dolina, emitirana je u svibnju 1999.

Serija je osvojila brojne nagrade, a proizvela je i seriju knjiga, dva holivudska filma i mjuzikl na Broadwayu. "Steve je prožeo Spužva Boba Skockanog jedinstvenim smislom za humor i nevinost, koji su donijeli radost generacijama djece i obitelji diljem svijeta", piše u izjavi Nickelodeona. "Njegovi originalni likovi i svijet Bikini Doline dugo će stajati kao podsjetnici na vrijednosti optimizma, prijateljstva i neograničene moći imaginacije", dodali su.