Turska u lipnju otvara hotele, očekuju se gosti sa Balkana

Istanbul
Hercegovina.info

"U lipnju ćemo početi postupno otvarati naše hotele. Tijekom ovog procesa smo u stalnom kontaktu sa našim kolegama i partnerima i željeli bismo ponovno da pokrenemo uzajamni avio-promet od lipnja, ispunjavajući propise koje smo postavili i provodeći one dodatne koji se mogu javiti."

Da bi postigli putnički sporazum sa ostalim zemaljama, zajedničkim radom sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvo kulture i turizma Turske, prenosi Telegraf, poslali su pismo namjere grupi zemalja.

"Naš ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy počeo se sastajati sa predstavnicima zemalja telefonskim putem i osobnim prijemom. Kompletirali smo i svu infrastrukturu kako bismo dočekali naše posjetitelje i osigurali im siguran i zdrav odmor u našoj zemlji. Očekujemo da će se otvoriti i posljednja faza – zračni koridor, oko kojeg smo u stalnom kontaktu sa našim kolegama, kako bismo to i realizirali", navode iz ovog ministarstva za Telegraf.

Naveli su i da cjelokupan međugradski i unutarnji promet u zemlji pokrenuti do kraja svibnja. Kako su dodali, Turska planira i provođenje programa certifikacije u turističkim objektima do kraja svibnja. Objekte koji su dobili ovaj certifikat objavit će već počev od 1. lipnja.

"Kao dio 'Programa certifikacije zdravog turizma' koji smo pripremili, odredili smo mjere koje treba poduzeti u skladu sa ovim standardima u avio kompanijama u našoj zemlji. Te mjere uključuju obavezno putovanje sa maskom, određivanje rasporeda sjedenja u kabini u skladu sa pravilom socijalnog distanciranja, higijenske mjere, mjere koje treba poduzeti kabinsko osoblje i slično. Ovakve mjere se provode i na aerodromu na koji putnici slete", ističu.

Dodali su i da će prvi i važan stub ovih mjera biti PCR testovi koje će provoditi na putnicima koji dolaze iz inozemstva na njihove aerodrome.

Turisti će moći da, dodaju, pristupe svim detaljima o objektu čitajući QR kodove na certifikatu, kojim će hoteli biti obilježeni. Vidljive i čitljive informacije bit će date u svim certificiranim hotelima, a jednokratna oprema za čišćenje bit će dostupna u svakoj hotelskoj sobi, bez izuzetka.

"Kao dopuna svim mjerama koje će se primjenjivati na aerodromima i u objektima, a koje će otkloniti rizik od zaraze, naše jako zdravstvo, uz prateću infrastrukturu i visoko kvalificirani zdravstveni kadar, dovoljno su jaki da dodatno otklone sve moguće rizike. Turska se pokazala uz disciplinu i provedene mjere kao jedna od najuspješnijih u borbi protiv pandemije covida 19", istaknuli su, a prenosi B92.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.