TREBATE DIO? Rezervni auto dijelovi skuplji za 44 posto

Auto servis
Ilustracija

Automobili kako vrijeme prolazi postaju sve skuplji, dok novi izvještaji Njemačke Osiguravajuće Asocijacije sugeriraju da je slučaj još gori kada je riječ o rezervnim dijelovima, jer su njihove cijene skočile zavidnih 44% od 2013. godine, navodi AutoExclusive.

Tržište rezervnih dijelova opisano je kao kvazi monopol, što znači da je mali dio velikih dobavljača koji je uključen, ne posjeduje poticaje za snižavanje cijena jer među svima njima nema dovoljno velike konkurencije.

Proizvođači automobila posjeduju patentirane eksterijerne dizajne svojih modela što čini gotovo nemogućim da kompanije izvan njihove zone proizvode jeftinije alternative. Upravo zbog toga, radionice i korisnici individualno moraju kupovati originalne komponente od proizvođača po ustaljenim i određenim cijenama.

Kako je prenijela Automobilwoche publikacija, Njemačka Osiguravajuća Asocijacija tvrdi da cijene rezervnih dijelova rastu u prosjeku 6% svake godine, sa rešetkama hladnjaka koje koštaju i do 9% više. Ovo možda ne zvuči toliko dramatično, ali se ovaj trend nastavlja utičući u velikoj mjeri na cijenu rezervnih dijelova i troškove popravki.

Između 2013. do 2021. godine, cijene rezervnih dijelova u Njemačkoj skočile su u prosjeku za 44%, dok je inflacija tijekom istog razdoblja iznosila svega 13 procenata. Pored toga, vrata gepeka su 60% skuplja, dok su štop svjetla doživjela porast u cijeni od 67% tijekom posljednjih osam godina, prenosi AutoExclusive.

Dodatno, sudeći prema ovoj njemačkoj organizaciji, prosječni troškovi za oštećena vozila isplaćenih od strane osiguravajućih društava iznose 3.000 eura, što je za 700 eura više od 2013. godine.