TRAŽI SE PROSTOR Privremeno je zatvoren prvi robot restoran u regiji

Bots and pots Zagreb
Twitter

Najavljivan kao čudo ne samo u Hrvatskoj, već u svijetu, prvi robotski restoran na ovim prostorima zatvoren je. Otvorio se u proljeće prošle godine u Zagrebu na adresi Vlaška 50, blizu prometnog križanja s Draškovićevom ulicom, piše Index.

Ekipa iz Bots & Pots (Hrvoje Bujas, Đulijano Nola i Dražen Drnas) imala je jedinstven koncept za koji su tvrdili kako je jedini takav u svijetu. Osnovna ideja bila je da 'instruktori' daju upute kuharima robotima koji besprijekorno pretvaraju njihove ideje u zdrava, brza, ukusna i cijenom pristupačna jela.

Njoki s piletinom i tartufima bilo im je najpopularnije jelo i koštalo je 6.90 eura. Slatka svinja s njokima ili vege fuži ala ratatouille prodavali su se po 6.50 eura, a fuži u bijelom umaku od vrhnja sa šampinjonima po 6.20 eura. Chilli con carne tortilja ovdje je koštala 5.90 eura.

Imali su i fuže s kozicama i tikvicama za 9.80 eura te Thai red curry za 9.50 eura po porciji. U ponudi su imali i slatko - torta od jagoda i pita od jabuka za 2 eura po komadu, navodi Index.

Iako se po medijima pojavila vijest kako je prvi svjetski lanac robotskih restorana Bots&Pots iz Zagreba propao i zatvorio svoja vrata, u razgovoru sa Hrvojem Bujasom, jednim od troje osnivača Bots&Pots-a, portal HRturizam saznaje kako projekt robotiziranog restorana nije propao. 

Kako navodi Bujas, zbog renovacije hotela na kojem se nalazi restoran Bots&Pots, odlučili su se na promjenu lokacije, a ne na gašenje restorana i koncepta. 

"S obzirom na to da hotel 'Jadran', u sklopu kojeg je bio restoran Bots&Pots, ide u renoviranje i zatvoren je od početka srpnja, i mi smo izašli iz prostora, te smo u procesu traženja druge lokacije, kao i razgovora sa zainteresiranim hotelijerima. Da li svaki projekt spektakularno uspije - ne, da li smo propali - niti blizu. Ispred nas je još puno izazova i tek smo počeli, djelomice automatizirana kuhinja je budućnost u svakom pogledu u mnogim segmentima", navodi Bujas.

Inače, radi se o globalnoj inovaciji GammaChef i gastro konceptu pod imenom Bots&Pots ili jednostavnije - prvom svjetskom robotskom restoranu Bots & Pots (roboti i lonci), a koji je otvoren prošle godine u travnju u Zagrebu.

Svaki robot ima odjeljke za namirnice, začine i tekućice - ulje, vodu, vino… i programiran je za svaki recept. Pripreme se namirnice, ubace po receptu u svaki odjeljak, a robot je točno programiran što, koliko i kada ide u lonac. Kako su recepti zadani, kao i bilo koja zadana radnja, jelo će svaki put ispasti isto, točno po receptu kako je napisano. Sva jela programirana su da budu gotova za 15 minuta, trenutno imaju spremnih preko 60 jela.