TEHNOLOGIJE Jedna aplikacija nam je proteklih godinu dana promijenila živote

Zoom aplikacija
Ilustracija

Tijekom pandemije korona virusa popularnost aplikacije za video konferencije Zoom značajno je porasla, sa 10 milijuna dnevnih korisnika u prosincu 2019. na 300 milijuna u travnju 2020. Od siječnja do travnja na toj platformi održani su video pozivi u trajanju od dvije tisuće milijardi minuta.

Zahvaljujući Zoom-u, poslovanje se moglo nastaviti i tijekom pandemije i mjera zatvaranja, ali aplikacija je također postala posrednik u održavanju sastanaka vlada, kulinarskih tečajeva, umjetničkih radionica, treninga i božićnih zabava.

Zanimljivo je da je, u konkurenciji Applea, Googla, Microsofta i Facebooka, Zoom dospio na vrh, a razlog za to se nalazi u njegovoj pristupačnosti, nešto čemu bi svi tehnološki proizvodi trebali težiti, piše britanski list Indipendent.

Za početak, Zoom je besplatan, za razliku od Appleove aplikacije FaceTime koju mogu koristiti samo vlasnici skupih Appleovih proizvoda. Također ne zahtijeva da korisnik ima neki nalog, kao što je slučaj sa aplikacijom Google Meet. Facebook se ne koristi za posao, a WhatsApp, aplikacija u vlasništvu Facebooka, nije napravljena za korištenje na kompjuteru.

Zoom aplikacija

U odnosu na Microsoftovu aplikaciju Skype, Zoom je lakši za korištenje, posebno za one koji nisu mnogo koristili platforme za video konfernecije prije pandemije. Svi ti faktori učinili su Zoom veoma popularnim, iako njegov put ka vrhu nije išao bez problema.

Praveći aplikaciju tako jednostavnom za korištenje postala je mač sa dvije oštrice – napadači su mogli lako naći online sastanke na Zoom-u i da slušaju, pa čak i ometaju sudionike, prenosi Euractiv. Zbog takvih incidenata britanska Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala i američki Federalni istražni biro izdali su upozorenja i savjete kako učiniti video pozive sigurnim, a Zoom je uveo dodatne mjere zaštite od malicioznih pojedinaca.

Rad od kuće tijekom pandemije naveo je mnoge kompanije da koriste aplikacije kao što je Zoom za istovremene pozive. Taj trend će vjerojatno biti nastavljen i 2021. godine, pa i duže, smatra profesor na Harvardskoj poslovnoj školi Raj Choudhury, stručnjak za praksu rada na daljinu.

Popularnost ovog softvera za video pozive će možda oslabiti kada pandemija prođe - vrijednost njegovih akcija je opala kada je napravljeno cjepivo protiv korona virusa. Choudhuri ipak vjeruje da će Zoom i dalje biti korišten na poslu, dodajući da je njegova vrijednost u tome što je virtualnim pozivima 'lice u lice' smanjivao granice i ublažavao hijerarhiju među zaposlenima.

"Zoom je napravljen za ovaj trenutak i dalje. Imamo platformu koja podržava ono što je svijetu potrebno – danas, sutra i daleko u budućnosti", izjavio je za Indipendent direktor Zoom-a u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj Phil Perry.

Zoom bi ipak mogao imati ozbiljnu konkurenciju, prije svega Microsoftove aplikacije Teams, koja je namijenjena komunikaciji prijatelja i obitelji, ali i za poslovne svrhe. Aplikacija je već počela rasti, od 44 milijuna dnevnih korisnika u ožujku 2020., na 115 milijuna aktivnih korisnika u listopadu. Ako je pandemija nešto pokazala, to je da je budućnost nesigurna, ali Zoom je za sada u prednosti, piše britanski list.