Tajne moći dragog kamenja

Još je u doba prapovijesti čovjek radio amajlije i talismane u koje je ugrađivao drago kamenje vjerujući da ono ima magijska svojstva. Njima je najčešće pokušavao privući dobre sile, a udaljiti zle.
Ljepota, rijetkost, izuzetna čvrstoća i sjaj, čine da drago kamenje sliči zvijezdama. U astrologiji se svakom planetu i svakom znaku pripisuje određeni dragi kamen i plemeniti metal koji odražava određene osobine i jača pozitivan utjecaj. Smatra se da dragulji imaju i neka ljekovita svojstva. Tako npr. safir smanjuje vrućicu i napade znojenja, dok smaragd pomaže suzbijanju straha i liječi očne bolesti.
Izuzetno negativno djelovanje navodno ima opal. Taj kamen koji se sjaji u svim bojama kod brojnih ljudi izaziva strah, a tvrdi se da je u tim bojama Bog ovjekovječio sedam smrtnih grijeha!

Akvamarin
Dragi kamen rođenih u znaku Blizanaca i Vodenjaka, a mogu ga nositi i pripadnici Bika. Svojom zelenkasto-plavom bojom potiče osjećaj vjernosti i postojanosti pa se koristi i kao talisman koji učvršćuje vjernost u zajednici i braku. Po starom vjerovanju, smatra se da ima i ljekovito djelovanje kod upale grla, desni, crijeva, jetre, kao i kod zubobolje.

Ametist
To je iskonski "kamen sreće" koji je često ukrašavao i prste visokih svećenika. Posebno je vrijedan za Ovna, Škorpiona, Vodenjaka i Ribe. Poznato je njegovo umirujuće djelovanje, a smatra se i da popravlja raspoloženje, te da smanjuje nervozu ili histeriju. Kao talisman, štiti od alkoholizma. Stavi li se na čelo bolesnima na živce, tegobe postupno iščezavaju.

Jantar
Taj kamen zlatne boje posvećen je osobama rođenima u znaku Lava, a na Bika ima nepovoljno djelovanje. Stoljećima se smatralo da nosi u sebi mističnu energiju i ljekovita svojstva, ponajviše zbog osobine da oko sebe privlači i skuplja elektricitet. Nošenje ogrlice od zrna jantara, po antičkom vjerovanju, zaštita je od bolesti.

Dijamant
Najskupocjeniji dragi kamen dovodi se u vezu s Ovnom, Lavom i Vagom. Poznat je kao najjači talisman, simbol sreće i vjernosti u ljubavi, zbog čega se i poklanja prilikom zaruka i vjenčanja. Smatra se da je toliko moćan da štiti od svakog zla. Bolje otklanja negativne utjecaje ako se nosi na lijevoj strani tijela, na koži.

Krizoberil (Mačje oko)
To je dragulj rođenih u znaku Raka. Obično je mliječno-bijele boje, no može biti i žućkast, ružičast, pa i smeđi. Smatra se snažnom obranom od plućnih bolesti, ima i umirujuće djelovanje pa se koristi za liječenje psihičkih bolesnika.

Oniks
Crn ili tamno mrk, s bijelim žilicama, taj je kamen pod ingerencijom planeta Saturna, pa ima povoljno djelovanje na rođene u znaku Jarca. Neke legende pripisuju mu nezdrav utjecaj, posebno za pripadnike Venerinih znakova, Bika i Vage. Navodno izaziva i intenzivira depresiju, potiče noćne more i razdražljivost svake vrste.

Smaragd
Slovi za jednog od najljepših dragulja, s vrlo povoljnim utjecajem, naročito za rođene u znaku Blizanaca, Bika, Djevice i Strijelca. Njegova kristalna zelena boja ulijeva mir, daje nadu, pojačava osjećaje i produbljuje strasti. Ima ljekovito djelovanje na osjetilo vida, na pamćenje i nerve.

Tirkiz
Prekrasni azurni kamen, drag Veneri, kamen je rođenih u znaku Bika, Djevice, Strijelca i Vodenjaka. Simbol je ljubavi i bogatstva, a često se poklanja prilikom zaruka i vjenčanja. Uglavnom se smatra da donosi sreću, pa talismani imaju u sebi tirkiz oivičen zlatom, srebrom ili nekim drugim plemenitim metalom. Kaže se i da smiruje napetost, obuzdava svađe i učvršćuje prijateljstvo.

Topaz
Taj prozirno žuti dragulj naročito je povoljan za pripadnike Blizanaca i Škorpiona, a iznad svega potiče sreću u ljubavi. Djelovanje mu je jače kad je optočen zlatom i tada je odličan talisman protiv uroka. Pripisuju mu se i brojna ljekovita svojstva; djeluje protiv astme, nesanice i duševnih bolesti.

Žad
Ovaj kamen žarko zelene boje povoljno djeluje na ljude rođene u znaku Djevice i Vage, a ne preporuča se rođenima u znaku Blizanaca i Strijelca. Naklonjen je natjecanju, razvija borbenost, odlučnost i želju za afirmacijom. Ima ljekovita svojstva; djeluje na izlječenje bolesti očiju, bubrega i probavnih organa.